Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha: Srovnání ukazuje na miliardové úniky z Lesů ČR

29. 10. 2010 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Nevýhodný prodej dřeva státních Lesů ČR připravil státní kasu jen za první pololetí letošního roku nejméně o jednu miliardu korun. Ukázalo to srovnání hospodaření Lesů ČR s výsledky některých jiných veřejných lesů, které udělalo Hnutí DUHA. Ekologická organizace vyzvala ministra zemědělství Ivana Fuksu, aby v Lesích ČR zavedl pravidla, která zajistí průhledný a pro stát výhodný prodej dřeva, a zisk investoval do zlepšování zdravotního stavu našich lesů.

Hnutí DUHA porovnalo hospodářské výsledky Lesů města Brna, Městských lesů Pelhřimov, Lesů ČR v okolí Brna a průměru dosaženého Lesy ČR v republice v prvním pololetí letošního roku. Čísla ukazují, že Lesy města Brna, které prodávají dřevo samy, dosáhly průměrného výnosu 1021 Kč/m3, zatímco Lesy ČR ve srovnatelných podmínkách dosahují při prodeji dřeva prostřednictvím dřevařských firem průměrného výnosu asi 600 Kč/m3, tedy o 400 Kč méně.

Státní podnik prodával letos v prvním pololetí v průměru celé republiky za 1072 Kč/m3 a průměrný výnos – po odečtení nákladů na těžbu a přiblížení z lesa – činil 765 Kč/m3 dřeva. Lesy města Brna tedy měly dokonce o 256 Kč/m3 lepší průměrný výnos, než kolik dosahují Lesy ČR v průměru celé republiky, ačkoliv na většině ostatního území roste kvalitnější dřevo.

Pro celkový objem těžby 4 303 000 m3 dřeva, které Lesy ČR vytěžily během prvního pololetí letošního roku, tento rozdíl znamená nejméně o miliardu korun menší zisk. Průměrný výdělek v ostatních oblastech s kvalitnějším dřevem, než jaké se těží v okolí Brna, je totiž vyšší. Například jiný veřejný majetek – Městské lesy Pelhřimov – dosáhl v lednu až srpnu letošního roku průměrný výnos po odečtení nákladů na těžbu a přiblížení z lesa 1463 Kč/m3 dřeva.

Týdeník Respekt minulý týden napsal, že z Lesů ČR unikají miliardy korun a boj velkých dřevařských firem o zachování pro stát nevýhodných zakázek a prodej dřeva provázejí mafiánské praktiky.

Výroční zprávy BIS vládu opakovaně upozorňovaly na „ovlivňování personálních i obchodních záležitostí“ státního podniku Lesy ČR i samotného ministerstva zemědělství. Podle BIS jsou LČR příkladem instituce, „která na sebe díky svému značnému majetku soustředila pozornost podnikatelských, vlivových a lobbistických skupin“, což „vytváří prostor pro únik citlivých či utajovaných informací, úplatkářství, klientelismus a korupci“. Ministr Ivan Fuksa však nijak nezasáhl. Naopak kontroverzní prodej dřeva z veřejných lesů ještě více podporuje vyhlášením tendrů na zakázky jen pro největší firmy, které budou dřevo kupovat podle pro stát nevýhodného pravidla „při pni“, i když je takový postup porušení koaliční smlouvy.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl: "Ministr Fuksa nechal vypsat ve státních lesích tendry, které jsou stejně nevýhodné jako ty předchozí. Už při hrubém srovnání s obecními podniky vychází, že státní lesy přicházejí půlročně přinejmenším o miliardu korun. Peníze, které vláda takhle přelije do kapes několika dřevařských společností, budou citelně chybět na vylepšování zdravotního stavu našich lesů. Vláda musí tunelování státních lesů zastavit. Jinak těžko může přesvědčovat lidi, že dělá úsporná opatření, když nechá ministra zemědělství přelévat miliardy korun ze státní kasy do kapes několika dřevařských společností.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz