Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Film Auto*mat byl oceněný jako nejlepší český dokument desetiletí

1. 11. 2010 - PRAHA [Econnect]

Během slavnostního zakončení, kterým tradičně provedlo duo divadelníků z VOSTO5, byly uděleny ceny 14. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Ceremoniál živě přenášela ČT24. Nejlepším českým dokumentem desetiletí se stal film Auto*mat Martina Marečka, cenu diváků letos získal film Pozemšťané, koho budete volit? Lindy Jablonské a organizace Inventura.

ČESKÁ RADOST
Cena pro nejlepší český dokumentární film 2010

Porota ocenila film Ženy SHR (Česká republika 2010) režisérů Martina Duška a Ondřeje Provazníka.

Na jedné straně stojí panelák důlní společnosti, na druhé barokní zámek - v protikladu jsou zaměstnání i myšlenkové světy dvou žen, jejichž život poznamenává uhelná pánev a její možné rozšíření.
- anotace převzata z katalogu MFDF Jihlava 2010

„Porota oceňuje autory filmu Ženy SHR za hluboký vhled do postojů a osudů hlavních protagonistek, protilehle exponovaných v celospolečensky závažném problému,“ komentovali porotci svůj verdikt.

Porota současně udělila Zvláštní uznání filmu Půlnoc (Česká republika 2010) režisérky Kláry Tasovské „za vizuálně a tematicky objevnou esej“.

Obrazově pozoruhodné zkoumání společenských i psychologických důsledků světla a tmy vstupuje do světa darkerů, připomíná aspekty energetické krize a je i režisérčiným videodeníkem života ve tmě.
- anotace převzata z katalogu MFDF Jihlava 2010

Členy poroty byli:
John Bok / aktivista a publicista (ČR)
Galina Kopaněva / filmová kritička (ČR)
Jan Šípek / dokumentarista (ČR)
Franitšek Dohnal / ředitel NKÚ (ČR)

OPUS BONUM
Cena pro nejlepší světový dokumentární film 2010

Mike Hoolboom jako jediný porotce soutěže ocenil film 48 (48, Portugalsko 2009) režisérky Susany de Sousa Dias.

48 let ovládal tichý diktátor Salazar Portugalsko a jeho kolonie - výpovědi obětí režimu o letech strávených ve vězení režisérka inovativně spojuje s fotografiemi z archivů tajné policie PIDE.
- anotace převzata z katalogu MFDF Jihlava 2010

Porotce sekce své rozhodnutí komentoval: „Jeden snímek mě svými obrazy zasáhl hlouběji než ostatní. Fotografie použité ve filmu pocházejí z rukou zločinců v policejních uniformách a byly nalezeny v tajných vězeňských archivech portugalské policie. Režisérka vyhledala přeživší oběti a nechala si od nich vyprávět prosté a zároveň spletité příběhy o mučení, zohyzďování a přežití. Záběry nám jinými slovy ukazují, jak těžké je zachovat si tvář a za jakou cenu nyní pohlížíme do tváře, jako je tahle. Letošní filmovou královnou se stává portugalská režisérka Susana de Sousa Dias snímkem pojmenovaným jednoduše 48.“

MEZI MOŘI
Cena pro nejlepší východoevropský dokumentární film roku 2010

Porota sekce Mezi moři ocenila film Vlastní životopis Nicolae Ceausesca (Autobiografia lui Nicolae Ceausescu, Rumunsko 2010) režiséra Andreie Ujicy.

Střihová koláž známých neznámých výseků ze života Nicolae Ceauşeska, jak se otiskla do filmových pásů během jeho působení v čele Rumunska, nabízí obraz, který si na rozdíl od osobní zkušenosti s režimem bude pamatovat svět i většina Rumunů.
- anotace převzata z katalogu MFDF Jihlava 2010

„Porota se rozhodla udělit ocenění ambicióznímu dílu epických rozměrů. Snímek s výstižným názvem Vlastní životopis Nicolae Ceauşesca sestává výhradně z archivních záběrů. Pomocí působivého střihu dovoluje režisér Andrei Ujică, aby oficiální sebeprezentace Rumunské komunistické strany a jejího vůdce zdokumentovala úpadek vlastní síly a prázdnotu vlastní samolibosti. Film je obzvláště výmluvný právě díky tomu, že se obejde bez slovního komentáře. Nachází dokonalou, avšak křehkou rovnováhu mezi „tragičností směšného muže“ a arogancí vůdce, který postupně ztrácí legitimitu. Snímek je tak jasnou odpovědí na výzvu k odkrývání historie pomocí obrazů.“ ocenila porota sekce.

Členy poroty byli:
Thomas Elsaesser / filmový teoretik (Nizozemí)
Luciano Barisone / ředitel festivalu Visions du Réel (Švýcarsko)
Lucia Nimcová / fotografka (Slovensko)
Guillermo Ruiz / dokumentarista a kameraman (Bolívie)

FASCINACE
Cena pro nejlepší experimentální dokumentární film 2010

Porota ocenila snímek Signální lana patří minulosti (The Sounding Lines are Obsolete, Kanada 2009) režiséra Johna Price.

Sci-fi dokument z ručně vyvolávaného materiálu především rodinné povahy ukazuje sen o pouti po Měsíci a prozkoumávání nekonečné krajiny, kamera rámuje nestandardní rozměry a ptá se, kolik podob má Měsíc.
- anotace převzata z katalogu MFDF Jihlava 2010

„Porota zvolila jednohlasně za nejlepší snímek kanadského filmaře Johna Price Signální lana patří minulosti. Tvůrce celkovou kompozicí díla a svým láskyplným vztahem k předsnímací realitě i vlastnoručně vyvolávanému materiálu dojal porotu k slzám. Střídmá forma díla ostře kontrastovala s převládajícím formálním manýrismem ostatních snímků a potvrdila tak pravidlo, že méně bývá často více, v tomto případě nejvíce,“ komentovala porota své rozhodnutí.

Členy poroty byli:
Mikoláš Ježek / žák čtvrté třídy ZŠ (ČR)
Hedvika Hansalová / střihačka (ČR)
Martin Ježek / promítač a experimentátor (ČR)

CENA DIVÁKŮ

Cenu diváků (pod záštitou generálního ředitele ČT) předala za Českou televizi šéfdramaturgyně Alena Müllerová filmu Pozemšťané, koho budete volit? (Česká republika, 2010) Lindy Jablonské a organizace Inventura.

CENA ZA NEJLEPŠÍ ČESKÝ DOKUMENT DESETILETÍ

Cena je udělena na základě diváckého hlasování na internetovém speciálu MFDF Jihlava na webových stránkách České televize, kde mohli návštěvníci od konce září až do festivalu sledovat a hodnotit desítku filmů, které v posledních deseti letech získali v Jihlavě Cenu diváků.
Vítězem hlasování se stal snímek Auto*mat (Česká republika 2009) režiséra Martina Marečka.

Stylově různorodý film, který kombinuje dokument s animací a časosběrný princip vyprávění oživuje provokujícími situacemi, líčí společně s osobním příběhem režiséra-cyklisty cestu iniciativy Auto*Mat od poetických demonstrací proti autům až ke konstruktivní součásti živé občanské společnosti.
- anotace převzata z katalogu MFDF Jihlava 2009

CENA ZA PŘÍNOS SVĚTOVÉ KINEMATOGRAFII

Cenu za přínos světové kinematografii obdržel legendární český dokumentarista a vedoucí Katedry dokumentární tvorby pražské FAMU Karel Vachek. Cenu mu během slavnostního zakončení festivalu předal ředitel MFDF Jihlava Marek Hovorka.

CENA RESPEKTU

Týdeník Respekt ve spolupráci s MFDF Jihlava ocenil již počtvrté nejlepší televizní a video reportáž uplynulého roku. Při slavnostním zakončení festivalu získala Cenu Respektu reportáž z produkce České televize, Zabíjení po česku autora Davida Vondráčka.

CENA DOC ALLIANCE

Cenu Doc Alliance uděluje iniciativa pěti evropských festivalů dokumentu (MFDF Jihlava, Visions du réel v Nyonu, CPH: DOX v Kodani, DOK Leipzig, Planete Doc Review ve Varšavě) jednomu z pětice filmů, které jednotlivé festivalové akce nominovaly. Cena se každý rok předává v rámci jiného ze zúčastněných festivalů. Doc Alliance svou cenu dotuje částkou 5000 euro. Letos Cenu Doc Alliance právě v Jihlavě obdržel snímek Příchozí (Les arrivants, Francie 2010) režisérů Claudine Boriesové a Patrice Chagnarda.

synopse
Trpělivé sledování v duchu Wisemanových filmů odkrývá meze přívětivé pomoci úředníků i upřímnosti odpovědí žadatelů o azyl, jejichž předstírané neporozumění je zoufalou cestou ke snu o lepším životě.
- anotace převzata z katalogu MFDF Jihlava 2010

„Tvůrcům se podařilo nahlédnout do nitra imigračního centra v Paříži a vykreslit portrét lidí na obou stranách – jak vytížených sociálních pravocníků, tak žadatelů o azyl. Autoři snímku se svými hrdiny navázali intimní vztah a mohli je tak zachytit v nelehkých, často dramatických situacích. Potřeby, naděje i vyčerpání imigrantů naráží na limity sociálních pracovníků, kteří se pohybují v rámci zákonů a byrokracie, a kteří již vyhořeli pod tíhou každodenních dramatických příběhů. Mikrokosmos pařížské kanceláře poukazuje na globální problém a na jednotlivých příkladech ukazuje, jak je důležité o tématu azylu hovořit,“ komentovala porota.

Členy poroty byli:
Ichiro Sueoka / filmový režisér (Japonsko)
Brigitta Burger-Utzerová / filmová distributorka (Rakousko)
Filip Remunda / režisér a producent (ČR)


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz