Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace: Sociální demokrat Brabec chtěl zbourat Horní Jiřetín. Prohrál

25. 10. 2010 - PLZEŇ [Econnect/Freenpeace]

Kandidát ČSSD Zdeněk Brabec, který ve své předvolební kampani intezivně propagoval prolomení limitů povrchové těžby hnědého uhlí, dostal jen 6.247 hlasů, tedy 35 procent hlasů. To je téměř dvakrát méně, než kolik získala MUDr. Alena Dernerová, která se stala senátorkou, a která bourání Horního Jiřetína kvůli uhlí odmítá. Pro Brabce zjevně nehlasovaly ani rodiny horníků, jejichž budoucností se zastánci rozšiřování povrchových velkolomů pravidelně zaklínají.

Vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský dnes konstatoval: "Volby potvrdily, že bourání Horního Jiřetína nemá na Mostecku silnou podporu dokonce ani v hornických rodinách. Nejde jen o neúspěch pana Brabce, ale i o výsledky komunálních voleb z minulého týdne. V Horním Jiřetíně i Litvínově zvítězily strany, které rozšiřování povrchových dolů důrazně odmítají, a v obou městech podle našich informací vznikají protitěžební koalice."

V Horním Jiřetíně dostaly strany, které odmítají s Tykačovou skupinou Czech Coal vyjednávat o zániku města, 70 procent hlasů. Hnutí Dialog, které chce jako jediné s těžaři vyjednávat, dostalo 30 procent a téměř jistě skončí v opozici.

V Litvínově získaly strany, které aktivně bojují o zachování limitů, celkem 47 procent hlasů. Naopak ČSSD, která jako jediná přiblížení rypadel na 500 metrů k Litvínovu otevřeně podporuje, dostala jen 15 procent hlasů. Vítězem voleb se staly Věci veřejné, které prosazují odpis zásob uhlí za limity a novelu horní zákona, ktrá by zcela znemožnila vyvlastňování ve prospěch uhlobaronů.

"Zachování limitů a postupný útlum dolů je základní podmínkou k tomu, aby se z Litvínovska postupně zase stalo místo, kde se dá slušně a zdravě žít i pracovat. Rozšiřování velkolomu ČSA by naopak z Litvínova udělalo ghetto na hraně jámy. Je skvělé, že si to lidé uvědomují, a Tykačovi favorité ve volbách neuspěli. Zítra to pořádně oslavíme," uvedla dnes Tereza Otcovská z litvínovského sdružení Kořeny.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz