Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Laura a její tygři budou slavit čtvrtstoletí

18. 10. 2010 - PRAHA [Econnect]

Ve čtvrtek 21. října v pražském KC Vltavská oslaví kapela Laura a její tygři čtvrtstoletí své existence. Na úvod večera vystoupí kompletní původní sestava, například s Janou Amrichovou, Martinem Poštou, Jiřím Ryvolou nebo Milošem Vacíkem ve vzpomínkovém bloku Žár trvá.

„Praha je po žatecké Dočesné druhým a posledním místem, kde nejen pamětníci uvidí a uslyší Lauru, jak hrála v dobách svého strmého vzestupu v druhé polovině osmdesátých let,“ říká Karel Šůcha, kapelník a zakladatel. V druhé části koncertu představí Laura a její tygři pražským divákům nový ambiciózní projekt Big Bang! v obsazení: Lenka Nová, čtyři saxofony, tři trumpety, tři trombony, dvě kytary, baskytara, bicí a percussion. „Pořad měl premiéru právě na žatecké Dočesné a setkal se s nadšeným přijetím publika,“ doplňuje Karel Šůcha. Na závěr všichni účinkující a další host, Tam Tam Orchestra, zahrají proslavenou sambu batucadu, kterou společně připravili pro vystoupení na Českém národním dnu na EXPO 2010 v Šanghaji. Vstupenky za 200 Kč v předprodeji jsou k dostání v síti Ticketportal a pokladně KC Vltavská, na místě budou pak stát 250 Kč. Více informací na www.lauranet.cz.

Na konci roku 1985 Karel Šůcha inspirován novelou Williama Saroyana Tracyho tygr zakládá v Neprakta klubu v Mostě rockovou skupinu Laura a její tygři. Dívčí jméno Laura evokuje něhu a krásu, tygři jsou symbolem nezkrotnosti a divokosti, černé brýle, bílé košile, černé kravaty a černé kalhoty vytváří nezaměnitelnou image skupiny. Skupina začíná koncertovat v Československu a velmi rychle se zařadí po bok nejznámějších skupin „české nové vlny“. „Koncerty skupiny sálají vlnami živočišné rockové energie, ve které vycítíme náznaky dunivých černošských rytmů, latinu i bílý beat šedesátých let. Vše vyvěrá z pozitivního názoru a pohledu na svět, jenž se v této stylové směsici bleskově přenáší na publikum,“ napsal Vladimír Vlasák v knize Excentrici v přízemí.

Léta 1986-1989 byla určována rostoucí prestiží kapely na domácí půdě a na podzim roku 1989 se skupina profesionalizuje. První zahraniční koncert skupiny se uskutečnil v roce 1987 ve Varšavě na festivalu Poza kontrola, následuje koncertní turné v Bulharsku, v Moskvě a na Světovém festivalu mládeže v Severní Koreji. Pád „železné opony“ umožnil Lauře a jejím tygrům v letech 1991 – 1995 koncertovat téměř výhradně v západní Evropě, především ve Francii a Německu. V současné době má skupina na svém kontě více než 1 300 koncertů v rockových klubech a na festivalech doma i v zahraničí. Kromě běžných koncertů se kapela věnovala i větším projektů jako je například dnes už legendární Show Tomáše Tracyho, Rituál na Žižkově, Laura a její tygři versus Křižíkova fontána a další.

Karel Šůcha v Lauře a jejích tygrech vychoval řadu mimořádných hudebníků, v Lauře a jejích tygrech začínala Ilona Csáková, Miloš Vacík, Dan Nekonečný, Martin Pošta a další, kteří se rádi vracejí a příležitostně s Laurou i nadále vystupují jako hosté.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz