Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Rozkol v průmyslové lobby: přední firmy chtějí více snižovat emise CO2

14. 10. 2010 - PRAHA [Econnect]

Greenpeace vítá včerejší výzvu předních evropských společností, které apelují na Evropskou unii, aby zvýšila své ambice v boji se změnami klimatu. Výzvu k ambicióznějšímu redukčnímu cíli podepsalo 29 významných společností, včetně firem jako jsou Philips, Vodafone, Nike či Google. Odhalil se tak významný rozpor v evropské průmyslové lobbyistické skupině Business Europe, který zpochybňuje její legitimitu k zastupování evropského podnikatelského sektoru v otázce klimatu.

Společné prohlášení je adresováno představitelům evropských vlád. Dnes se totiž v Lucemburku scházejí ministři životního prostředí, aby jednali o klimatických redukčních cílech EU. Šéfové velkých firem v deklaraci vyzvali Evropskou unii, aby zvýšila své redukční cíle pro rok 2020 a zavázala se bez dalších podmínek snížit emise oxidu uhličitého z 20% na 30% (oproti roku 1990). V prohlášení stojí, že větší aktivita ze strany EU v ochraně klimatu urychlí ekonomický růst, vytvoří nové pracovní pozice, posílí konkurenceschopnost a zlepší energetickou bezpečnost.

Pozoruhodné však je, že v dopise ze dne 11. října Philippe de Buck, generální ředitel Business Europe, prohlásil, že reprezentuje všechny evropské podniky a varoval ministry EU před jakýmkoli nárůstem redukčního cíle. Všichni signatáři výzvy k 30% redukčnímu cíli jsou přitom členy téže Business Europe.

Joris den Blanken, odborník na politiku ochrany klimatu z Greenpeace EU, řekl: "Stále více firem po celé Evropě volá po větším úsilí v ochraně klimatu. Někteří průmysloví lobbyisté v Bruselu se však snaží sestřelit snahy o zvýšení evropských ambic v oblasti klimatu a snaží nám všem namluvit, že hovoří jménem celého sektoru. Chytré společnosti přitom chtějí vidět EU v čele celosvětového úsilí za rozvoj zelených technologií a snaží se vymanit ze zajetých kolejí. Lobbyisté špinavého průmyslu v Bruselu vykreslují opatření proti změně klimatu jako volbu mezi životním prostředím a ekonomikou, a upírají tak lidem a podnikům nové příležitosti v oblasti zaměstnanosti, zelených technologií a služeb.“

Den Blanken ještě doplnil: „Business Europe, bruselská průmyslová lobby, tvrdí, že zastupuje evropské společnosti, ale ve skutečnosti se jedná jen o lobbying za zájmy hrstky ropných společností a chemického průmyslu, který tímto brzdí rozvoj evropské konkurenceschopnosti."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz