Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace přivezli radioaktivní odpad před Evropský parlament

7. 10. 2010 - PRAHA [Econnect]

Organizace Greenpeace dnes přivezla radioaktivní odpad před vchod do Evropského parlamentu, aby europoslancům na jejich poslední schůzi před projednáváním nové legislativy o jaderném odpadu připomněla, že tento problém je neřešitelný.

Dva radiační experti z Greenpeace přinesli čtyři radioaktivní vzorky ve dvou betonových kontejnerech odstíněných olovem před oba vchody do parlamentu na ulici Rue Wiertz. Desítky vyškolených dobrovolníků Greenpeace vymezili páskou oblast v okolí kontejnerů, a poté se v kruhu kolem nich připoutali, aby zajistili bezpečnost nákladu. Europoslanci a zaměstnanci při tom pozorovali, jak další dobrovolníci Greenpeace vyšplhali na 16 nedalekých vlajkových stožárů a vyvěsili transparent s nápisem „Jaderný odpad – žádné řešení“ pod vlajky těch zemí, jejichž jaderný program produkuje největší množství jaderného odpadu.

Čtyři vzorky radioaktivního odpadu byly získány z veřejně dostupných míst: pláže Sellafieldu ve Velké Británii, mořského dna u La Hague ve Francii, břehů belgické řeky Molse Nete a z nigerské vesnice Akokan, kde se nacházejí uranové doly. Navzdory své nebezpečnosti nejsou tyto materiály při vypouštění či ponechání ve volném prostředí klasifikovány jako radioaktivní odpad, protože pocházejí z tzv. „autorizovaných emisí“ nebo z uranových dolů. Avšak jsou-li sesbírány a dány do kontejneru, jsou vzorky klasifikovány jako radioaktivní odpad a musí být po staletí pod kontrolou, dokud se nerozloží. Ostatní jaderný odpad – vyhořelé jaderné palivo a odpad vzniklý např. odstavení jaderné elektrárny z provozu – je dokonce ještě nebezpečnější a musí být skladován po stovky tisíc let. Neexistuje žádný způsob zajištění tohoto odpadu na dlouhé časové období se zárukou bezpečnosti, a přitom jeho objem po celém světě roste.

Příští měsíc bude Evropský parlament projednávat evropskou směrnici o jaderném odpadu. Nicméně dosavadní návrh vylučuje přesně ten typ radioaktivního odpadu, který Greenpeace dnes předložili, a bagatelizují obavy vědců, kteří tvrdí, že ukládat vysoce radioaktivní odpad hluboko do podzemí by mohlo být katastrofální.

Poradce Greenpeace pro oblast jaderné politiky EU Jan Haverkamp prohlásil: „Je to skandál, že odpad, který dnes přineslo Greenpeace, je vypouštěn do našich moří i řek, a akumuluje se v blízkosti míst, kde žijí lidé. Jaderný průmysl nemá ponětí, co dělat s tímto druhem odpadu, nemluvě o mnohem rizikovějším a dlouhodobě nebezpečném odpadu, který se také nestále hromadí. Jelikož velká většina pochází z energetiky, je jediným logickým krokem ustoupit od jaderné energie. EU již v minulosti rozhodla o (postupném) zákazu jiných nebezpečných látek, jako je například rtuť. Europoslanci musí zajistit, že s radioaktivním odpadem se nebude zacházet méně přísně. V současné podobě představuje navrhovaná směrnice lepší slohové cvičení z oboru PR, které má umést cestičku novým jaderným elektrárnám.“

Okamžitě po příjezdu se Greenpeace spojilo s parlamentní bezpečnostní službou a informovalo ji o akci i doručeném odpadu. Zároveň informovalo belgický národní úřad pro odpady, který je za nakládání s tímto druhem odpadu odpovědný.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

7. 10. 2010
kachnaguma

Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz