Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Migrace ptáků uchvátila celou Evropu

5. 10. 2010 - PRAHA [Econnect]

Více než 58 tisíc nadšených pozorovatelů ptactva z celé Evropy vyrazilo o tomto víkendu ze svých domovů, aby v rámci Evropského festivalu ptactva (EuroBirdwatch 2010) alespoň na chvíli nahlédli do fascinujícího světa migrujících ptáků. Festival, který pořádá BirdLife International a jeho partnerské organizace v různých zemích Evropy, je každoročně naplánován na první říjnový víkend, tudíž přesně na dobu, kdy se Evropou přesunují masy migrujících ptáků směrem na jih na svá zimoviště.

„V letošním roce se Festival konal ve 34 evropských zemích, ve kterých partneři BirdLife zorganizovali pro veřejnost přes tisíc komentovaných vycházek a jiných doprovodných akcí,“ říká Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO. „Ptáci jako obvykle své obdivovatele nezklamali – účastníci jich nad svými hlavami napočítali více než 2,7 milionů.“

Festival ptactva si klade i vyšší cíle než jen dodat odvahu lidem všech věkových kategorií, aby vyrazili ven do přírody a pozorovali ptactvo. Organizátoři během vycházek vysvětlují nutnost ochrany ohrožených ptačích druhů i taje ptačího stěhování. V letošním Mezinárodním roce biodiverzity byla navíc jedním z hlavních témat festivalu problematika ochrany celosvětového druhového bohatství.
Nejčastěji pozorované druhy během Festivalu byly v celé Evropě špaček obecný, kachna divoká a lyska černá. Prvenství mezi zeměmi pořádajícími největší počet vycházek patří letos Španělsku. Ve Švédsku pozorovali nejvíce ptáků.

I v České republice se zájem o festival zvyšuje. „Letos jsme opět překonali loňské výsledky s celkovým počtem 41 vycházek s 1 227 účastníky, kteří pozorovali 52 625 ptáků 159 druhů, vypočítává Vermouzek a dodává: „Nejpočetnějšími druhy byli špaček obecný, kachna divoká a holub hřivnáč.“

Festival přináší také mnoho příležitostí k pozorování vzácných druhů ptáků nebo pozoruhodných jevů z ptačího života. Letos tak například návštěvníky ve Švédsku potěšilo historicky teprve druhé pozorování kalandry bělokřídlé na území země, na Ukrajině měli radost z ťuhýka šedého patřícího mezi druhy jejich červeného seznamu, v Černé Hoře zase překvapil největší hejno plameňáků růžových za posledních 115 let – pozorovatelé jich napočítali 34. Migrace ptáků má však především ohromující charakter, kdy lze vidět tisícihlavá hejna přemísťujících se ptáků, například hoholek severních a bernešek bělolících ve Finsku, lindušek lučních v Belgii, holubů hřivnáčů na Slovensku nebo pěnkav obecných v podstatě po celé Evropě.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz