Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

K Protikorupčnímu desateru se již připojily stovky kandidátů do komunálních voleb

30. 9. 2010 - PRAHA [Econnect]

K prosazování Protikorupčního desatera se po 14 dnech od zveřejnění zavázalo již více než tři sta kandidátů do obecních zastupitelstev z celé České republiky, od jednotlivých kandidátů z malých měst až po celé kandidátní listiny do Zastupitelstva hl. m. Prahy.

Mezi signatáři Protikorupčního desatera nalezneme zástupce jak všech stěžejních politických stran, tak mnoho nezávislých z menších měst. Ochota kandidátů napříč politickým spektrem zavázat se k realizaci celého souboru protikorupčních opatření poukazuje na skutečnou potřebu s problémem korupce na komunální úrovni - bez rozdílu politické příslušnosti - něco dělat.

K Protikorupčnímu desateru se přihlásily i celé kandidátní listiny, například Věci veřejné, Strana zelených a KDU-ČSL v Praze, TOP 09 v Opočnu, ČSSD v Písku a nezávislé kandidátky v Lanškrouně, Čelákovicích, Hradci Králové či Šlapanicích u Brna.

„Volební programy politických stran často přetékají sliby, jak právě „tato“ politická strana nekompromisně zamete s korupcí ve veřejné správě. Avšak v programech se neříká, jak přesně to kandidáti udělají, a proto po volbách často dochází pouze k nedostatečným opatřením nebo i jen ke kosmetickým změnám,“ říká Štěpán Rattay, ředitel Oživení.

Občanské sdružení Oživení proto připravilo soubor protikorupčních opatření nazvaný Protikorupční desatero a vyzvalo kandidáty do obecních zastupitelstev, aby se dobrovolně zavázali k jeho prosazování a realizaci, pokud ve volbách uspějí. Oživení kandidátům i voličům garantuje, že realizací Protikorupčního desatera dojde v jejich obci či městě k významnému zvýšení kvality rozhodování a výraznému snížení rizika korupce.

"Mnohým kandidátům může připadat Protikorupční desatero tvrdé a obsáhlé, ale z našeho pohledu se jedná spíše o nezbytné minimum. Aby byla protikorupční opatření účinná, musí být systematicky provázaná a pokrývat celou škálu rozhodovacích procesů. Jednotlivá protikorupční opatření jsme důkladně rozebírali i se zkušenými zastupiteli, abychom nenavrhovali opatření nepřijatelná či příliš zatěžující chod úřadu. Ve zjednodušené podobě je Protikorupční desatero vlastně souborem celkem prostých a jednoduchých principů, a proto jsme také sáhli k připodobnění starozákonnímu desateru, které má být každému smrtelníkovi dostatečně srozumitelné,“ dodává Štěpán Rattay.

Protikorupční desatero může podepsat každý kandidát do obecních zastupitelstev. Svým podpisem se zaváže, že v případě zvolení bude prosazovat realizaci Desatera protikorupčních opatření, která mají napomoci transparentnímu a efektivnímu hospodaření obce. Podpisový formulář a seznam kandidátů, kteří se k Desateru dosud zavázali, jsou zveřejněny na internetových stránkách Oživení www.bezkorupce.cz/desatero.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz