Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Podzimní cyklus festivalu Stimul zahájí koncert Wilco

23. 9. 2010 - PRAHA [Econnect]

Festival Stimul splní během podzimu sny mnoha fanoušků alternativního rocku. Zcela v duchu své dramaturgie smaže jeden z největších koncertních dluhů posledních let: 28. září se v pražském Divadle Archa v české premiéře představí americká kapela Wilco. Držitelé dvou cen Grammy (za nejlepší alternativní album Ghost Is Born) nejsou jen kapelou, která proměnila tvář rockové hudby posledních dvou dekád, ale také symbolem, tajemstvím, hnutím. Výsostně harmonická hudba místy napadená duchařskými zvuky, pronikavé melodie, bohaté zvukové textury a pečlivá práce s instrumentálními party: to všechno jsou Wilco.

Kapela kolem Jeffa Tweedyho – milovníka lyrických šifer, surrealistických obratů, signálních kódů a rozličných akronym (Wilco je aviatický armádní termín pro vzkaz „Obdržel jsem zprávu, rozumím a provedu“: Will Comply), – se postupem času ze zárodečné country polohy dokázala vyvinout v jeden z nejinovativnějších rockových spolků zámořské scény.

Skupinu katapultovalo mezi nejvlivnější americké kapely album Yankee Hotel Foxtrot. Album, které produkoval známý avantgardní hudebník Jim O´Rourke, a jehož vydání bylo původně naplánováno na 11. září 2001, se záhy ocitlo v turbulencích paradoxů. Firma Reprise po letmém poslechu desky odmítla mít s tímto materiálem cokoli společného. Wilco tak nakonec vydali svou strhující dekonstrukci rock´n´rollového žánru u labelu Nonesuch, jež ovšem rovněž patřil pod Warner music; ten tudíž zaplatil za stejnou desku dvakrát a získal katastrofální reputaci. Narozdíl od Wilco, které přelomová deska přinesla fenomenální úspěch u kritiky i fanoušků. Mimořádně nadšené přijetí alba i do té doby rekordní prodeje jsou tak do jisté míry výsledkem spravedlivého úžasu nad umělecky přesvědčivým, fantasticky dotaženým dílem v kombinaci s přitažlivou, napínavou mytologií.

Yankee Hotel Foxtrot, na jehož obálce najdete ikonickou fotografii „chicagských dvojčat“ Marina City, je ten případ exkluzivního, „důležitého“ díla, na které v podstatě nelze navázat. Přesto i pro další úspěšné desky Wilco platí to samé, co pro YHF: jejich desky slyšíme pokaždé trochu jinak, vždycky svým způsobem poprvé a nikdy je nemáme tak úplně ve své moci. 28. 9. 2010 se v pražském Divadle Archa můžete přesvědčit o tom, že návykovou hudbu Wilco si nevybíráme - ona si vybírá nás.

Jako support se na scéně objeví John Grant. Jeho kořeny hledejme v Denveru, coloradské metropoli. V polovině devadesátých let právě zde založil skupinu The Czars, se kterou během dekády jejich existence vydal šest alb. The Czars sice stejně jako ostatní kapely místní scény (např. 16 Horsepower, Slim Cessna's Auto Club nebo různá seskupení soustředěná okolo Jaye Munlyho) vycházeli z tradiční country, ale na jejich zvuku se kromě honky tonk podepsalo také časté využití kláves a láska k anglickému novovlnému popu. John Grant byl téměř výhradním autorem repertoáru skupiny, právě jeho klávesy a zpěv byly pro skladby Teh Czars určující. The Czars byli také jednou z prvních skupin, které podepsal dnes už pověstný label Bella Union (např. Fleet Foxes, Vetiver nebo Andrew Bird).

Po rozpadu původní skupiny se John Grant přesunul do New Yorku kde začal sólově vystupovat, zahrál si například s Flaming Lips nebo Midlake. Právě spolu s členy Midlake nahrál své první sólové album Queen of Denmark, které vyšlo začátkem letošního roku. Zasněná kolekce dvanácti výrazných popových skladeb si vysloužila vynikající recenze, například renomovaný britský magazín MOJO album poctil stoprocentním hodnocením, což v případě tohoto média rozhodně nebývá obvyklé. Vystoupení před koncertem Wilco v Praze bude pro Johna Granta tuzemskou premiérou, stejně jako pro hlavní hvězdy večera.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz