Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zažít město jinak - festival v ulicích Vinohrad ukáže Prahu bez aut

23. 9. 2010 - PRAHA [Econnect]

Jak by se žilo v Praze, kdyby její ulice neovládala projíždějící a parkující auta? To si budete moci letos vyzkoušet již popáté na pouliční slavnosti nazvané Zažít město jinak. Koná se v sobotu 25. září v ulicích Vinohrad, které se na tento den promění v korzo plné pouličních kaváren, dílen, improvizovaných pódií a atrakcí pro děti, program začíná už od 12 hodin. Připravena je debata s kandidáty na nového pražského primátora, tržiště mladého českého designu, přehlídka unikátních jízdních kol a mnohé další. Tradičním vyvrcholením festivalu bude velká podzimní cyklojízda.

„Zažít město jinak ukazuje, že v Praze lze žít lépe. Je to experiment s veřejným prostorem, který jinak zabírají auta a vytlačují lidi z ulic,“ vysvětluje Michal Křivohlávek z iniciativy Auto*Mat. Letošní rok podle něj může znamenat určitý přelom. „Říjnové volby vymění vedení hlavního města. Proto jsme do programu festivalu zařadili debatu s kandidáty na pražského primátora. Lidé se jich mohou zeptat, jaké město chtějí prosazovat,“ říká Křivohlávek.

Ulice Vinohrad mezi náměstími Míru a I. P. Pavlova rozdělí několik zón, kde budou na návštěvníky čekat pouliční restaurace a kavárny, improvizovaná pódia, výstavy, trhy, atrakce pro děti, vše pro městskou cyklistiku nebo stánky neziskových organizací. Akce se vztahuje k Evropskému týdnu mobility, který propaguje šetrnou dopravu a nabízí cesty ke zklidňování provozu ve městech.

„Londýnská ulice se změní v tržiště mladých českých výtvarníků a designérů Trade Show. Po celý den bude probíhat pouliční festival písničkářů Open Mic. Odpoledne návštěvníky překvapí přehlídka netradičních a unikátních jízdních kol Bike Parade,“ láká na bohatý program produkční festivalu Petr Bergmann. „I kdybyste neměli náladu na hudbu, nákupy ani výstavy, Vinohrady budou příjemné i jako místo k procházce, posezení nebo setkání s přáteli,“ dodává.

„Prahu 2 postihuje zejména díky severojižní magistrále neúměrná dopravní zátěž. Navíc křížení Sokolské a Legerovy s Ječnou a Žitnou ulicí představuje pravděpodobně nejvytíženější křižovatku v Praze. Zklidňování dopravy je pro život v této městské části téměř existenční záležitostí,“ vysvětluje místostarosta Prahy 2 Jiří Paluska, proč jeho radnice převzala nad festivalem záštitu. „Jedním z opatření, která prosazujeme, je tolik diskutované zúžení Legerovy ulice o jeden pruh v úseku Boženy Němcové – Rumunská,“ doplnil místostarosta.

Z místa konání pouliční slavnosti odstartuje tradiční velká podzimní cyklojízda, na níž organizátoři očekávají více než pět tisíc lidí. Její letošní heslo ‘kolo překonává bariéry’ poukazuje na význam bicyklů pro hendikepované. „Díky tandemovým kolům, která jsme nedávno pořídili, se nám daří vytrhovat z letargie nevidomé lidi,“ říká Zuzana Dvořáková z neziskové organizace Tyflocentrum. Také návštěvníci festivalu si budou moci tato speciální kola vyzkoušet. Řada dalších specificky uzpůsobených kol, která pomáhají, se pak představí na přehlídce Bike Parade.

Festival Zažít město jinak podporuje řada osobností veřejného a kulturního života. Jednou z nich je herečka Simona Babčáková, která se zúčastnila tiskové konference ve fair trade kavárně mamacoffee, kde iniciativa Auto*Mat zveřejnila program letošního ročníku. „Nelíbí se mi arogantní nadřazenost automobilových řidičů, jako těch větších, rychlejších, agresívnějších a z toho vyplývající automatické nároky na přizpůsobení se okolí a omezení všech neřidičů, včetně chodců. Vadí mi také nefunkční semafory na přechodech, např. na Letné. Přecházet na některých místech s malým dítětem je občas drama. Jsem vděčná, že se nějaké občanské sdružení stará o to, na co já nemám čas, ale co potom ráda využiji,“ řekla Babčáková.

Pouliční slavnost přišel podpořit také kajakář a čerstvý držitel stříbrné medaile z mistrovství světa ve vodním slalomu Vavřinec Hradilek. „Bydlím za hranicemi Prahy a vždy raději beru koloběžku, dojedu na metro či vlak a pak se vesele proplétám ulicemi. Jsem sám svým pánem a dopravím se kamkoliv. Kdybych byl v Amsterdamu, nemusel bych se ani moc ohlížet na nervní řidiče. Dali by mi totiž přednost. Kéž bych se takhle mohl jednou projet po Praze, protože toto město by si to zasloužilo. Vždyť přeci: méně aut, méně smogu, méně stresu. Větší krása,“ řekl Hradilek.

„Účast na pouličních slavnostech každým rokem roste. Věříme, že letošní ročník přiláká více než deset tisíc nadšenců, kteří si přijdou užít nejen sváteční projížďku Prahou, ale také pouliční slavnosti s Fair Trade a eko-výrobky a aktivitami pro děti ve vinohradských ulicích bez aut,“ uvedl Přemysl Filip, Senior manažer společenské odpovědnosti Vodafone. Mimo Nadace Vodafone umožnili konání letošního ročníku pouliční slavnosti Zažít město jinak Státní fond životního prostředí, Ministerstvo životního prostředí ČR a Visegrad Fund.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz