Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vyšla Zelená mapa Prahy. Poradí, jak se vyhnout rušným ulicím a kde trávit čas

22. 9. 2010 - PRAHA [Econnect]

Jak se dostat s kočárkem z Malé Strany na Letnou? Kde vaří vegetariánské obědy? Jak si vybrat nekuřácké kavárny? Kde nakoupit čerstvou zeleninu přímo od farmářů? Odpověď na tyto a řadu dalších otázek nabízí první Zelená mapa Prahy. Představuje zcela nový pohled na město. Nejde o mapu dopravní, ale plán příjemných tras pro chodce, rodiče s dětmi, seniory a cyklisty, odpovědných obchodů a míst pro trávení volného času. Mapu dnes vydala iniciativa Auto*Mat a bude k dispozici zdarma. První zájemci ji získají v sobotu na pouliční slavnosti Zažít město jinak.

„Praha trpí automobilovou dopravou a řada ulic je vysloveně nepříjemná k procházení. Rodiče s malými dětmi denně zápolí s bariérami na ulicích i v budovách, restaurace bývají zakouřené. Obyvatelům města chceme dát tipy, kudy a také kam chodit,“ vysvětluje motivy ke vzniku mapy Michal Křivohlávek z iniciativy Auto*Mat.

„Zelená mapa ukazuje jinou tvář Prahy. Město přátelské k dětem, seniorům a cyklistům. Doporučuje cesty přes parky, zelené koridory a pasáže, doporučuje komunitní a mateřská centra, památky a sídla neziskových organizací, obchody a podniky šetrné k životnímu prostředí. Lidé v nich získají informace, dostanou výrobky se značkou Fair Trade nebo zdravé jídlo. Ukazuje také zajímavá kulturní a sportovní zařízení,“ doplňuje za tým autorů mapy Vratislav Filler.

Mapa zahrnuje zhruba 600 různých tipů. Na jejím vzniku pracoval několik měsíců tým dvaceti dobrovolníků. Auto*Mat bude mapu šířit zdarma prostřednictvím sítě provozoven, které mají v mapě svou značku. První výtisky mapy bude iniciativa za přívětivější město rozdávat v sobotu na pouliční slavnosti Zažít město jinak na Vinohradech. Vydáno bylo 40 tisíc kusů.

„Obyvatelé řady měst světa používají zelené mapy už dlouhé roky. Souvisí to se změnou hodnot společnosti a posunem od konzumu ke kvalitě. V chaosu měst jsou zelené koridory i přívětivé podniky jak kapky v moři a není snadné je najít. Zelená mapa je návodem k tomu, jak si město opravu užít. Je skvělé, že se dočkala i Praha,“ řekl Dan Mourek z Nadace Partnerství, jež umožnila spolu s ministerstvem životního prostředí vydání mapy. Podle něj podpoří zelenou ekonomiku a turistický ruch. „Mapa navede turisty do kvalitních míst mimo přetížené centrum,“ dodal Mourek.

Metodiku mapování zastřešuje celosvětová síť Green Map se sídlem v New Yorku. Podle Daniela Mourka se o vydání české mutace mapy uvažovalo už deset let, ale dosud se k tomuto počinu nenašly peníze ani dostatek lidí schopných mapu sestavit.

Auto*Mat dnes vydanou mapu pokřtil vínem z Vinice svaté Kláry u Botanické zahrady v Troji, která je jedním z partnerů projektu. „Trojská kotlina, v níž se nachází Botanická zahrada hlavního města Prahy, patří k oblastem s velkým rekreačním potenciálem. Jsme rádi, že jsme mohli participovat na vzniku této jedinečné mapy. Velice se těšíme, až ji budeme moci dát k dispozici našim návštěvníkům skleníku Fata Morgana“, řekl ředitel botanické zahrady Oldřich Vacek.

Také starosta městské části Troja Tomáš Drdácký mapu vítá jako dobrý nápad. „Zelená mapa Prahy nabízí atraktivní cesty a ohniska nové vybavenosti pro obyvatele i návštěvníky Prahy. Konkrétně v Troji ukazuje vedle areálů Zoo, Botanické zahrady a Trojského zámku trasy, místa a zázemí neorganizovaných volnočasových aktivit. Mapa je výzvou pro městské části i vedení města k podpoře dalších alternativních podniků a propojování přívětivých veřejných prostorů. Praha - Troja podpoří vznik detailněji propracované lokální Zelené mapy Trojské kotliny,“ řekl starosta.

Podobu mapy ztvárnily výtvarnice Adéla Svobodová a Pauline Kerleroux. Na tvorbě značek jednotlivých podniků se podílel také autor grafického designu iniciativy Auto*Mat Petr Šmalec. Podle nich práce vyžadovala překreslit celou Prahu, protože z klasických map se při popisu přívětivých míst vycházet nedalo.

Zelená mapa zobrazuje širší centrum Prahy od Troje po Nusle a od Radlic po Libeň. Vychází v měřítku 1:12 000. Čtvrthodinku chůze tak na mapě představuje plocha deseti centimetrů. Auto*Mat chce ke konci roku spustit také webovou verzi Zelené mapy. Nová aktualizovaná edice by měla vyjít znovu za dva roky.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

22. 9. 2010
peekaa

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz