Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Romské děti z Dobré Vody oslavily začátek školního roku s plzeňskými skauty

9. 9. 2010 - TOUŽIM [Econnect]

Skautský oddíl Vločka z Plzně připravil v sobotu 4. září pro romské a neromské děti z Dobré Vody den her a soutěží jako netradiční zahájení školního roku. Skauti letos již potřetí přijali pozvání od občanského sdružení Český západ, které působí v sociálně vyloučených lokalitách na Toužimsku a Tepelsku, a připravili si pro sociálně znevýhodněné děti řadu sportovních a tvořivých aktivit. Asi čtyřicet dětí, dospívajícíh i rodičů si během dopoledne a odpoledne vyzkoušelo například překážky na vysokých lanech, obří trampolínu, překážkovou dráhu nebo chození po laně.

Skupinka skautů a skautek z Plzně nachystala pro holky a kluky z Dobré Vody pestrou směsici aktivit. Dopoledne od 10 do 12 hodin a znovu po obědě od 13.30 do 15.30 hodin děti sbíraly za splnění různých disciplín obrázky, které na závěr dne vyměnily za drobné odměny, které jim skauti věnovali. „Nejoblíbenější jsou tradičně lanové překážky mezi stromy ve výšce několika metrů. Na ty si s helmou na hlavě a bezpečným jištěním troufnou nejen malé děti, ale i jejich starší sourozenci a rodiče. Malé i velké zaujalo také chození po laně, skákání na obří trampolíně, skládání velkého puzzle či přetahování s gumolanem. I letos se děti díky pestrým barvám na obličej proměňovaly v berušky, víly, Spidermany, Batmany či strašidelné upírky,“ přibližuje program skautů Lucie Psohlavcová z Českého západu. „Skauti a skautky z oddílu Vločka přijeli do Dobré Vody letos již potřetí. Jejich program vždy nadchne malé i velké a my jsme moc rádi, že děti si mohou vyzkoušet aktivity, s kterými by se jinde jen stěží setkaly. Navíc je skvělé, že program připravují dospívající holky a kluci, se kterými se dobrovodské děti nestydí komunikovat,“ pochvaluje si dosavadní spolupráci se skauty Lucie Psohlavcová, která prozradila, že se skauti do Dobré Vody chystají i napřesrok.

Cílem Českého západu je vytvářet podmínky pro zkvalitnění života obyvatel Dobré Vody a okolí na Toužimsku a Tepelsku skrze zásadní změnu v nich samých, v komunitě jako celku a v pohledu majoritní společnosti. Principem práce Českého západu již od roku 2002 je, že nedělá práci za druhé, ale snaží se o podporu samotných členů komunity takovým způsobem, aby naopak dokázali své osobní i společné problémy řešit vlastními silami a postupně uměli brát své životy do vlastních rukou. Český západ v Plzni provozuje dobročinný obchod BUŤI. Činnost Českého západu dnes už nemá jen čistě lokální význam, ale zvyšuje se také jeho význam celospolečenský. Sdružení je často uváděno jako příklad dobré praxe v práci s romskou menšinou a podílí se i na vytváření metodiky řešení problematiky romských lokalit v ČR. Práce Českého západu byla 1. prosince 2009 oceněna cenou Gypsy Spirit.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz