Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tindersticks se vrací do Prahy. Místo na Střeleckém ostrově budou hrát v Roxy

8. 9. 2010 - PRAHA [Econnect]

Skupina Tindersticks se vrací do Prahy. Po dvou letech vydali nové album Falling Down a Mountain a v rámci turné se zastaví i v České Republice. Tindersticks měli původně vystoupit 16. září na Střeleckém ostrově v Praze, kvůli chladnému počasí je však koncert přesunut do klubu Roxy. Jako support vystoupí Please the Trees.

Tindersticks není potřeba rozsáhle představovat. Kapela patří mezi stálice hudební scény již od devadesátých let a jejich tvorba se pohybuje někde mezi melancholickou kytarovou hudbou, folkem a soulem. Přirovnávat je k nějaké jiné kapela je dost těžké, protože Tindersticks zní prostě jako Tindersticks. Kdybyste si nebyli jistí žánrem, stoprocentně je poznáte podle nezaměnitelného hlasu hlavního zpěváka Stuarta A. Staplese, v jehož různých polohách můžete slyšet Cavea, Lanegana, Cohena, Waitse i Dylana. Když pátráte, v čem vlastně spočívá výjimečnost Tindersticks, pak Staplesův projev je určitě jedním z nejvýraznějších poznávacích znamení.

V lednu letošního roku vydali již osmé studiové album Falling Down A Mountain, které vznikalo během roku 2009 ve studiích ve Francii a v Belgii. Pracovat na albu už ale kapela začala při turné k albu The Hugry Saw. „Z nervózních začátků se vyvinula nová jednota a smysl pro směr. Dny na turné jsme nejprve trávili zabíjením času a potulování po sálech a chodbách, kde jsme vystupovali, postupně jsme ale začali zkoušet a dávat dohromady nové věci a nápady. Brzo jsme si uvědomili potřebu na nových věcech pracovat a hned po konci turné jsme začali pracovat na nové desce v našem studiu ve Francii. Titulní track Falling Down a Mountain vlastně vznikl jako nahraná melodie ze snu, ze které se při práci s kapelou stala úvodní píseň.“ Podle Tindersticks je toto album první nahrávka, která se dostává blízko k tomu, co vždy hledali a dává všemu vynaloženému úsilí nějaký význam.

Tindersticks se na svých turné v Čechách pravidelně zastavují, ale hráli vždy na podobných místech a koncertních sálech. Pro tentokrát se ale podařilo zorganizovat opravdu výjimečný koncert. Tindersticks tak premiérově vystoupí pod širým nebem v krásném prostředí Střeleckého ostrova, jehož atmosféra jen podtrhne zážitek z jejich koncertu. Jako support vystoupí kapela Please the Trees, jejíž frontman Václava Havelka má hlasový projev i charisma, které je na domácí scéně stejně ojedinělý jako projev Stuarta A. Staplese na mezinárodní scéně. V letošním, pro kapelu velmi rušném, roce vydali druhé album Inlakesh, mají za sebou úspěšné turné po východě a středozápadě USA, které završili vystoupením na festivalu South By SouthWest (SxSW) v texaském Austinu.

Please The Trees na Inlakesh také ukazují, že už jsou dávno něčím jiným než na samém začátku účelovým spojením táborských postrockerů Some Other Place a Havelkova sólového one-man projektu selFbrush. Album Inlakesh zachycuje skupinu jako celistvou jednotku se zřejmým poselstvím a inspiračním zdrojem přetaveným do osobité formy. Zvonivě vzdušné kytary přemosťují vášeň pro ležérní alternativní rock mající kořeny na divokém západě a pro melancholické folkové písničkářství.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz