Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Lucemburský ministr životního prostředí Marco Schank navštívil Hostětín

2. 9. 2010 - BRNO [Econnect]

Ve středu 1. září 2010 navštívil bělokarpatskou obec Hostětín lucemburský ministr životního prostředí Marco Schank. Cílem návštěvy bylo zhodnocení dosavadní patnáctileté i budoucí možné spolupráce v oblasti životního prostředí a udržitelného rozvoje mezi oběma zeměmi a v zemích východní Evropy. Doprovodil ho mj. Frantz Ch. Muller, prezident lucemburské nadace Hëllef fir d´Natur, jeho kolega Raymond Aendekerk, který letos obdržel Cenu Josefa Vavrouška, a zástupce Ministerstva životního prostředí ČR Tomáš Kažmierski.

V letech 1996 až 2010 poskytlo Lucembursko ze své zahraniční pomoci prostřednictvím Nadace Partnerství a Základní organizace Českého svazu ochránců přírody (ZO ČSOP) Veronica celkem 29 873 006 korun na podporu projektů v oblasti udržitelného rozvoje a ochrany klimatu. Podpořeno tak mohlo být přibližně 150 projektů neziskových organizací, obcí nebo škol po celé ČR. Současně lucemburské organizace, ekologičtí odborníci i některé samosprávy poskytli mnoho cenných zkušeností a odbornou pomoc.

Lucemburská delegace navštívila modelové projekty udržitelného rozvoje v Hostětíně – především výtopnu na biomasu, moštárnu a sušírnu ovoce, kde je provázela vůně a chuť jablečných moštů a moučníků. Večer proběhla ve vzdělávacím Centru Veronica Hostětín diskuse na téma udržitelného rozvoje, šetrné místní produkce, ekologického zemědělství a ovocnářství, do níž se kromě lucemburské delegace a hostitelů zapojili také účastníci právě probíhající Letní ovocnářské školy.

„Zdaleka ne ideální přírodní podmínky v Lucembursku dávají zemědělcům jedinou šanci, a to zdůrazňovat originalitu, ekologické pěstování a místní původ svých výrobků. To navíc přináší další pozitiva – pracovní místa na venkově, méně chemie v potravinách, kratší přepravu či zmírnění globální klimatické změny. Hostětínské projekty ukazují, že to platí i pro Českou republiku,“ uvedl Marco Schank, lucemburský ministr životního prostředí.

Příkladem rozvoje místní řemeslné produkce jsou také výrobky se značkou Tradice Bílých Karpat. „Mluvili jsme i o dalších příležitostech pro rozvoj venkova, například obnovitelných zdrojích,“ zmiňuje Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica, a dodává: „Zkušenosti získané během patnáctileté spolupráce s lucemburskými partnery se snažíme sdílet s dalšími regiony České republiky a nově i dalšími zeměmi na východ od nás, zejména s Ukrajinou.“

„Aby byl venkov životaschopný, budoucnost evropské zemědělské politiky by měla být více spjata s podporou zaměstnanosti. Podpory, které se dříve vyplácely například na tunu obilí, dnes jsou vázány na hektar obhospodařované půdy, by měly být do budoucna více spjaty s pracovními místy v zemědělství a na venkově,“ navrhl Raymond Aendekerk z lucemburské nadace Hëllef fir d´Natur.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz