Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kandidátské léto v Plzni končí Dny japonské kultury a Světovařením

27. 8. 2010 - PLZEŇ [Econnect]

Akce Světovaření a Dny japonské kultury nabídne veřejnosti Plzeň v době, kdy se rozhoduje o udělení titulu Evropské hlavní město kultury 2015 v České republice. Dny japonské kultury budou v Plzni oficiálně zahájeny 2. září a potrvají do 13. září. Světovaření se koná od 30. srpna do 7. září, akce se i programově překrývají. Proměna Světovaru v multikulturní centrum je jednou ze stěžejních investičních akcí projektu Plzeň 2015 a Světovaření je malou ochutnávkou toho, čím by kulturní život v Plzni měl projekt kandidatury okořenit.

V rámci Světovaření ožije areál původního pivovaru a bývalých kasáren Světovar divadlem, výstavami, workshopy a koncerty, představí se zde například autorské představení Michala Pěchoučka Muži malují, výstava Sladíme Evropu aneb evropské mapy, představující ženy očima bratří Formanů či koncert Plzeňské filharmonie s dirigentem Koji Kawamoto. Dny japonské kultury zase představí taneční performance Dance of Moonlight japonského tanečníka Ryuzo Fukuhary či koncert Sató Kenya s tradičním japonským nástrojem šamisen.

Zmíněný japonský tanečník Ryuzo Fukuhara, jeden z nejvýznamnějších žáků legendárního japonského tanečníka Mina Tanaki, bude mít také taneční workshop pro veřejnost v rámci Světovaření, které dále nabídne například i výstavu návrhů jednokolové architektonické soutěže na řešení prostoru Světovar, z níž nedávno vyšlo vítězně pražské architektonické studio D3A. Chybět nebude také koncert Muerta Mente či brněnského pouličního šramlu Urband. Dny japonské kultury, které Plzeň pořádá ve spolupráci s partnerským městem Takasaki, představí také například unikátní výstavu Měsíce, květy věnovanou bonsajím, suseki, tušomalbám, kaligrafiím, ikebaně a dřevořezům či výstavu Krajiny větrů a květin japonské výtvarnice Jukno Nagano.

Veřejnost bude moci dále navštívit dílny kaligrafie, ikebany, japonské keramiky, tvarování bonsají, děti si budou moci vyzkoušet origami a japonskou hru GO. Připravena je také filmová projekce japonského filmu Západ slunce ve 3. okrsku od Yamazaki Takashiho a mix avantgardní elektronické hudby Toru Takemitsu a Rioyi Ikedy spojené se speciálními projekcemi videoartu.

Podmínky pro získání titulu Evropské hlavní město kultury 2015 jsou být evropský a kreativní a zároveň zapojit co nejširší veřejnost. Druhé kolo, ve kterém mezinárodní porota vybere jedno české město, proběhne 8. září. Titul EHMK získají vždy dvě až tři evropská města ročně, pravidla stanovují, který rok kandidují které státy. Letos titul drží Essen, Pécs a Istanbul, společně s českým městem ponese v roce 2015 titul město Mons v Belgii. Titul doposud získalo pouze jedno české město, a to Praha v roce 2000.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz