Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

The Residents se vrací do Prahy s novým albem The Talking Light

11. 11. 2010 - PRAHA [Econnect]

19. listopadu 2010 v pražském Divadle Archa vystoupí legendární kultovní kapela The Residents. Kapela, která se proslavila nejen svým experimentálním, a zejména inovátorským přístupem na svých jedinečných deskách, ale i experimenty s novými medii. The Residents jsou například označováni za autory prvního videoklipu v dějinách hzdby. Jejich dílo je dnes součástí sbírek Muzea moderního umění v New Yorku, jako jedni z prvních také přišli s propracovaným CD-romem (Freak Show).

Skupina absolutně tají svoji identitu. Používá ve světě show-bussinessu jedinečný image v podobě masek obrovské oční bulvy nesoucí cylindr. Dodnes se nikomu nepodařilo zjistit, kdo vlastně se za oční bulvou skrývá. Kapela patří ke světové špičce, přestože nebyla nucena v minulosti udělat jediný rozhovor, ani v jednom z hudebních časopisů se neobjevilo foto kteréhokoliv z členů. Po celou dobu své existence neučinili jediný kompromis směrem ke komerční sféře, přesto jsou jednou z nejuznávanějších formací pohybující se na pomezí klasické hudby, avantgardy a moderního divadelního umění. Jejich ojedinělá živá vystoupení jsou směsicí hudebního a vizuálního vjemu, performance.

V minulosti režírovali The Residents v Praze multimediální divadelní představení The Freak Show (divadlo Archa, 1995) a posléze v roce 1999 absolvovali v divadle Archa tři živé koncerty. V listopadu 2008 v Praze vystupovali naposledy. Letos se opět za přísného utajení přijedou tito v podstatě neexistující muzikanti ukázat do Prahy. Na koncertu představí jak skladby ze svého nového CD: The Talking Light.

Tvorba The Residents ovlivnila řadu tuzemských umělců. Do nejtěsnějšího kontaktu s nimi se dostala skupina Už jsme doma, která v roce 1992 navštívila The Residents v jejich studiu v San Franciscu a vzájemné sympatie vyústily ve spolupráci na představení The Freak Show v roce 1995. Při tom všem byl i tehdejší člen Už jsme doma Romek Hanzlík, spolupořadatel všech pražských koncertů The Residents v tomto tisíciletí.

Světovému turné, které zahrnuje i pražský koncert, bude předcházet retrospektivní výstava The Residents v Galerii Caesar v Olomouci v říjnu 2010, kde dojde i k opětovné spolupráci: Už jsme doma na jediném koncertě na světě budou hrát písně The Residents, které bude zpívat zpěvák The Residents „Randy“. Tento koncert s uskuteční 20.10.2010 v olomouckém Moravském divadle.

Přesto, že hudebníci UJD se dostali do těsného kontaktu s The Residents, ani oni nemohou potvrdit, jsou-li lidé, se kterými se potkali, členy The Residents, či potkali-li pouze nastrčené figuranty. Dohady kolem jejich identity nadále trvají.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz