Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

BBC: Madagaskarské lesy jsou ničeny kvůli těžbě „růžového dřeva“

17. 8. 2010 - PRAHA [Econnect]

V březnu 2009 se vlády na Madagaskaru ujal Andry Rajoelina. Jeho režim ale nebyl uznán EU, USA a Světovou bankou, které zastavily kromě humanitární pomoci veškerou další podporu. To mělo dramatické dopady i na tamní přírodu. Víc jak polovina rozpočtu země totiž pocházela od zahraničních dárců. Místní lidé svou ekonomickou situaci řeší tak, že v národním parku nelegálně těží palisandr, nazývaný „růžové dřevo“, a tito dřevaři na svých výpravách do pralesa loví pro svou obživu divokou zvěř, mimo jiné i chráněné lemury, informuje BBC.

Oficiální čísla hovoří o zhruba 100 000 palisandrových a ebenových stromů, které byly nelegálně vykáceny z národního parku na severovýchodě Madagaskaru. Palisandr je přitom strom, který roste pomalu, déle než 100 let.

V jedné z vesnic blízko Masoaly, kde je národní park, údajně všichni mladí muži vydělávají na obchodu s „růžovým dřevem“. „Od začátku politické krize je život velmi tvrdý. Rýže je drahá a vesnice nemá dostatek stravy pro všechny na celý rok. Takže nemáme na výběr – musíme jet v obchodě s dřevem,“ říká místní předák, který si nepřál uvést své jméno.

Muži, kteří tahají kulatinu z lesa na vlastních zádech, dostávají 2,5 dolaru na den, obchodníci jim platí 50 dolarů za třímetrový kmen. Ten pak sami prodají za víc než 1300 dolarů. Odhaduje se, že v loňském roce bylo vyvezeno dřevo za 220 milionů dolarů. Tvrdě pracující muži za finanční odměnu jídlo neseženou, a tak pro svoji obživu loví vzácné ptáky a lemury. Lemuři však jsou od dob kolonizace ostrova v Červené knize ohrožených druhů. Patří mezi druhy nejvíce ohrožené vyhubením.

„Ochrana životního prostředí je jednou z našich hlavních priorit. Řešíme tento problém – je zakázáno kácet a exportovat růžové dřevo,“ říká k situaci Serge Rainaivo, ministr v přechodné vládě.

Přístav Maraonsetra je centrem pro tranzit nelegálně vytěženého růžového dřeva. A v době těžké hospodářské situace na Madagaskaru je to zlatý důl pro místní nákladní lodě. Jak uvedl správce parku Armand Marozafy, odjíždějí přibližně dvě lodě za týden, na kterých odplouvá minimálně 100 tun vzácného růžového dřeva.

Podle článku „Madagascar's forests plundered for rare rosewood“ zveřejněného 5. 8. 2010 na serveru BBC.


-red-
Martin Singr

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz