Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Iuridicum Remedium: Opencard -- radní nedodržuje stanovené úkoly ani zákon

19. 8. 2010 - PRAHA [Econnect]

Magistrát hl. m. Prahy opět neplní sliby kolem Opencard. Ačkoliv v červenci schválil záměr zavést nový typ karty Opencard bez uchování osobních údajů, místo studie proveditelnosti nového druhu karty schválila Rada hl. m. Prahy 17. 8. smlouvu o utajování informací o integraci Opencard a In-karty. Namísto slibovaného nového druhu karty jsme se tak dočkali dalšího utajování informací o tom, jak je nakládáno s osobními údaji občanů.

Milan Richter, radní zodpovědný za projekt Opencard, nadále ignoruje usnesení Rady hl. m. Prahy a opět nedodržel termín předložení studie proveditelnosti zavedení nového typu tzv. anonymní personalizované karty Opencard včetně návrhu technického řešení, který měl být předložen do 17.8.2010. V den, kdy měl být návrh předložen, Rada hlavního města Prahy místo toho schválila uzavření smlouvy mezi Magistrátem a Českými drahami o utajování informací při spolupráci na integraci systémů karet Opencard a In-karty. "Místo zavedení efektivnější ochrany osobních údajů při využívání Opencard jsme se dočkali utajování toho, jakým způsobem jsou osobní údaje občanů zpracovávány," říká k věci Jan Vobořil, právník občanského sdružení Iuridicum Remedium. To dlouhodobě prosazuje zavedení anonymní personalizované karty. K jejímu vydání by nebylo nutné uchovávat jakékoli osobní údaje a zároveň by díky uvedení osobních údajů na potisku karty odpadla možnost přenositelnosti karty, která je užívána jako argument pro vyšší cenu předplatních jízdenek na MHD.

Poté, co nebylo realizováno usnesení Rady z prosince minulého roku, které se také týkalo anonymní karty, se zřejmě rozplývá další pokus o zavedení nového typu karty. S chystanými změnami, jako je rozšíření počtu subjektů zapojených do projektu, plánované zavedení turniketů v metru apod., se přitom zavedení bezpečnější karty stává stále nezbytnějším. "Ignorování ochrany osobních údajů je u představitelů hlavního města chronické. Od listopadu 2009 například čeká v rozporu se zákonem a přes naše opakované urgence na projednání Radou hl. m. Prahy petice za zavedení anonymní personalizované karty. Dostat se k jakýmkoli konkrétním informacím na Magistrátu je přitom téměř nemožné, což dokládá i naše komunikace s ředitelem Magistrátu ing. Trnkou," dodává Jan Vobořil.

Integrace systémů Opencard a In-karty přitom může přinést řadu dalších problémů v oblasti ochrany osobních údajů uživatelů karet. "Vyzýváme Magistrát, aby při chystané integraci obou systémů přizval k hodnocení dopadů skutečné odborníky na ochranu osobních údajů, případně, aby celá věc byla s předstihem konzultována s Úřadem pro ochranu osobních údajů. To, že jednání o spojení systémů je započato dohodou o utajování informací, nás nicméně naplňuje spíše skepsí," uzavírá Jan Vobořil.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz