Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dobrovolníci Hnutí Brontosaurus pomáhají v himálajském Ladakhu obětem povodní

13. 8. 2010 - PRAHA [Econnect]

Odjeli do Ladakhu učit ve školách, avšak poslání jejich pobytu se od minulého čtvrtka změnilo. Hlavní město Leh bylo zasáhnuto ničivými povodněmi. Přívalová vlna smetla s příkrých svahů, cokoliv jí stálo v cestě a okolní vesnice zaplavila bahnem. Kritická událost si vyžádala 165 mrtvých a 500 lidí se stále pohřešuje. Dobrovolníci Hnutí Brontosaurus se rozhodli, že v situaci, které místní obyvatelé nejsou zvyklí čelit, musejí přiložit ruku k dílu. Zkušenosti nabyté několikaletou spoluprácí s ladackými partnery využili pro organizování pomoci.

Ladakh byl v pátek 6. 8. zasažen obrovskými povodněmi. V Lehu přívalová vlna naprosto zlikvidovala některé obytné domy, autobusové nádraží, telefonní ústřednu, zaplavila místní nemocnici a letiště. V okolních vesnicích srovnala asi čtvrtinu domů se zemí a polovinu zaplavila bahnem. Většina města zůstala bez elektřiny a kerosinu do generátoru začalo být nedostatek. Město zůstalo odříznuté od okolního světa, protože silnice směrem do Manali i do Srinagaru byla zaplavena, mosty a kusy silnice strženy.

"První dva dny nevypadali příliš organizovaně. Městem bloudila spousta turistů, kteří se snažili koupit něco k jídlu a pití a zjistit cokoliv o rozsahu živelné pohromy nebo o budoucím vývoji počasí. Městem projížděli automobily rozšiřující potřebné informace, avšak hlášení bylo pouze v Ladačtině. Místní obyvatelé nevěděli, co mají v podobné situaci dělat a před hrozbou dalších povodní utíkali do hor. Rozhodli jsme se, že zkusíme udělat, co bude v našich silách," popisuje situaci v prvních dnech Andrea Bachtíková, koordinátorka projektu La Ngonpo.

Dobrovolníci navázali komunikaci s Moravskou misijní školou, s kterou spolupracují v rámci projektu La Ngonpo -- Krajní meze již od roku 2006 a zorganizovali materiální sbírku mezi turisty. Pomocí flipchartů rozvěšených po
městě informovali turisty jaký materiál je potřeba a kde jej mají donést. Na sběrném stanovišti zároveň informovali dárce materiálu o současné situaci. Za první den vybrali přes 70 triček, 30 přikrývek, 300 svíček, 70 mýdel a další materiál, který distribuovali v záchranných táborech. Někteří turisté darovali i finance, za které se nakoupily lopaty a krumpáče na odstraňování nánosů povodní.

"Ihned po povodni zasáhla armáda, která odvedla skvělý kus práce. Zprovoznila hlavní cesty, zřídila záchranné tábory, odklidila letiště atd. Druhý den po katastrofě začala být aktivní Ladakh Budhist Associasion, která organizovala finanční sbírku. Humanitární pomoc z venčí Ladakhu byla nemožná díky nepřístupnosti místa. Řada turistů by ráda odjela, ale neměli jak se dostat z města pryč a tak měli chuť alespoň být nápomocní. Proto jsme viděli jako nejlepší variantu organizovat pomoc v jejich kruzích," objasňuje motivaci pomoci koordinátorka dobrovolníků Vladimíra Regerová.

Kromě materiální pomoci zorganizovali Brontosauři dobrovolníky z řad turistů do postižených oblastí. Sraz měli každý den v 10hod před školou, odkud je rozvážely školní autobusy na místa, kde jsou potřeba. Někteří jedou pracovat manuálně (odklízet bahno, kameny, vynášet věci ze zaplavených domů), jiní jedou do záchranných táborů zabavit děti (hrát s nimi hry, vyučovat). Za první a druhý den se podařilo vypravit více než 100 turistů na pomoc obětem.

"Práce je hrozně vysilující jak fyzicky tak psychicky. Dnes jsme celý den odhazovali bahno a vykopali jsme pouze polovinu okna jednoho domu v Choglamsaru. Pod bahnem je celý dům a zahrada. Nedokážu si představit, jak
dlouho bude trvat, než se celý dům odklidí," popisuje postup práce Marie Krausová, dobrovolnice projektu La Ngonpo - Krajní meze. V hlavním městě a jeho okolí panuje pochmurná nálada. "Sezóna skončila," komentuje situaci kašmírský obchodník. Někteří však neztratili pouze tržbu, ale i střechu nad hlavou, příbuzné nebo členy rodiny. V Moravské škole zemřeli dva učitelé a žáci. Škola je uzavřená do odvolání.

"Jsem úplně vysílená. Za těch několik dní jsem předala snad nejvíce informaci v životě," popisuje své pocity Vladimíra Regerová. "V současnosti je zde pomoc z okolního světa čím dál více znatelná. Místní instituce organizují pomoc a obyvatelé pracují, jak jen mohou. Z pár dní mohu Leh s klidem opustit, ale bude ještě dlouho trvat, než se zde život vrátí do normálu."

"Ladakh je velmi suchá oblast s průměrným množstvím srážek 40 mm za rok. To, že v srpnu doputují některé monzunové deště až do Ladakhu, je celkem normální jev. Avšak i ti nejstarší pamětníci si nepamatují, že by srážky byli doprovázené bouřkou. Ladacké hory nejsou zpevněny žádným vegetačním pokryvem a pouze malé množství vody vytvoří masu bahna, která se valí údolím dolů," vysvětluje inženýr stavební hydrologie a organizátor projektu Jiří Sázel.

Čeští dobrovolníci jezdí do Ladakhu v rámci projektu La Ngonpo - Krajní meze učit do Ladackých škol a pomáhat při stavbách a opravách Ladackých klášterů. Každý je vypravena dvacetičlenná skupina, která působí na šesti různých místech. Na průpravu působení v Ladakhu absolvují v Česku tři přípravná setkání.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz