Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Fresh Film Fest nabídne filmy i seriály

11. 8. 2010 - PRAHA [Econnect]

Sedmý ročník Mezinárodního festivalu debutů a studentských filmů Fresh Film Fest proběhne od středy 25. srpna do neděle 29. srpna letos poprvé v Praze a představí 150 filmů různých žánrů a také dva britské kultovní televizní seriály. Festival uvede v českých předpremiérách několik celovečerních filmů nebo oceňované snímky, které do české kinodistribuce nebudou uvedeny vůbec.

Fresh Film Fest je možné navštívit v průběhu pěti dnů v kinech Světozor a Aero, v Divadle Ponec, v letním kině Střelák a na letní scéně v žižkovském parku Parukářka. Festivalové centrum bude v prostorách Paláce Akropolis, ve kterém se kromě projekcí bude konat i doprovodný hudební program. Slavnostní zakončení se odehraje na Nové scéně Národního divadla.

Festival zahájí předpremiérová projekce očekávaného filmu Scott Pilgrim proti zbytku světa (Scott Pilgrim vs. The World) v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O'Malleyho, kterou natočil britský režisér Edgar Wright, u nás známý například komedií Jednotka příliš rychlého nasazení (Hot Fuzz). Do hlavní role obsadil Michaela Ceru, jenž si zahrál mladistvého otce ve filmu Juno. V programu bude uveden i celovečerní dokument režiséra filmů Borat a Bruno Larryho Charlese s názvem Religulous, který si vzal tentokrát na mušku náboženství. Ctitele kultovních britských seriálů potěší projekce celé série The Mighty Boosh a britcomu Garth Marenghi’s Darkplace.

„V nesoutěžní sekci Fresh Classics letos uvedeme celovečerní filmy, které byly oceněny na významných festivalech, nebo jsou to filmy úplně nové a jen v rámci Fresh Film Festu je možné je vidět v kinech,“ uvedl umělecký ředitel Jan Stehlík. Jedním z nich je válečný dokument Restrepo, vítězný film letošního festivalu v Sundance, který zachycuje americkou četu v Afgánistánu, dále pak snímek Trhliny (Cracks) v režii debutující Jordan Scottové, dcery Ridleyho Scotta, který její film produkoval. V hlavní roli tohoto dramatu z anglické dívčí internátní školy ze 30. let bude možné vidět Evu Greenovou, známou například z Bertolucciho Snílků nebo bondovky Casino Royale. Festival uvede také snímek Harry Brown - britskou odpověď na americké Gran Torino, v němž exceluje Sir Michael Caine.

V soutěži celovečerních debutů Fresh Generation bude uveden debut kanadského režiséra Petera Stebbingse Defendor, kde hlavní roli ztvárnil Woody Harrelson. Hlavní mezinárodní studentská soutěž letos nemá českého zástupce. „Měli jsme zájem o film FAMU Příznaky režiséra Tomasze Winského, ale snímek nebyl bohužel před uzavřením soutěže dokončen,“ říká Jan Stehlík. V této soutěž však budou uvedeny filmy tvůrců, kteří již bodovali na některých jiných letošních festivalech, například za film Až se řeka zbarví rudě (Until the River Runs Red) získal Paul Wright cenu britské televizní a filmové akademie - BAFTA. Novinkou je letos sekce Fresh Czech, ve které budou uvedeny pouze české studentské filmy, jako například polohraný dokumentární film Roma Boys – příběh lásky režisérky Rozálie Kohoutové. Ten originálním způsobem zachycuje postavení homosexuálů v romské komunitě. Do studentských soutěžních sekcí bylo vybráno 34 filmů z celkového počtu 1172.

Pozvání do hlavní poroty letos přijala hvězda dánského filmu Christoffer Boe, držitel Zlaté kamery pro nejlepší debut v Cannes za film Rekonstrukce (Reconstruction). Členem hlavní poroty je také Daniel Mulloy, jeden z nejúspěšnějších evropských tvůrců nezávislé krátkometrážní tvorby. Porota sekce Theatre Optique bude hostit nizozemského animátora Rosta, kterého proslavil zejména online komiksový projekt Mind My Gap. Fresh Film Fest nabídne retrospektivy zmíněných porotců Boea, Mulloye a Rosta. Za Českou republiku v porotách zasednou režisérka a animátorka Michaela Pavlátová a filmová a divadelní herečka Martha Issová. Česká soutěž Fresh Czech bude hostit porotu složenou ze spisovatelů spojených se světem filmu, v porotě se tak setkají Petra Soukupová, Jaroslav Rudiš a Kristián Suda.

Na festivalu budou uděleny čtyři ceny ve čtyřech soutěžích – Fresh Generation (soutěž prvních a druhých celovečerních filmů), Hlavní mezinárodní studentská soutěž (soutěž hraných a dokumentárních filmů), Theatre Optique (soutěž animovaných a experimentálních filmů), režiséři vítězných filmů z těchto soutěží obdrží kromě festivalové ceny finanční odměnu ve výši 2000 eur. V nové sekci Fresh Czech (soutěž tuzemských studentských filmů) porota udělí Cenu České televize. Chybět nebude Cena diváků.

Fresh Film Fest nabídne mj. sekci Critics’ Circle Choice, která je výsledkem spolupráce se svazem britských kritiků v čele s jejím předsedou Jasonem Solomonsem z The Guardian. Kritici vybrali kolekci krátkometrážních filmů, které je v posledních letech zaujaly, a jejichž tvůrce považují za velké talenty britské kinematografie. Petr Zelenka doporučil do sekce Lekce Jana Moravce - zapomenutou postavu českého filmu. Promítnuty budou i Zelenkovy filmy Visací zámek, Mňága Happy End a Knoflíkáři.

Festival obnovuje sekci Face 2 Face. Jde o sérii dvojic filmů, které vybrali oslovení pedagogové z filmografií svých studentů, a naopak filmů, které tito studenti vybrali „na oplátku“ z filmografie svých pedagogů. Z českých pedagogů se programu zúčastní například Vít Klusák, ze slovenských Stanislav Párnický.

Součástí festivalu budou i projekce pod širým nebem. Letní kino Střelák uvede například snímky Religulous, Zoufalci a Kdo chce zabít Jessii? A druhá letní scéna s nafukovacím plátnem v parku Parukářka nabídne zdarma projekce filmů Knoflíkáři, Dvojka, Harry Brown či vítězné filmy z letošního ročníku.

V rámci doprovodného programu budou mít návštěvníci festivalu možnost navštívit například divadelní představení v režii Anny Polívkové v divadle Ponec, výstavu mladého německého fotografa Stefana Höderatha v showroomu 22PRESENTS nebo výstavu komiksových prací Vladimira 518 v Paláci Akropolis. Pro dětské diváky bude připraven víkendový program Fresh Family, který představí například Maxe a maxipříšerky režiséra Spikea Jonzeho.

Akreditace a vstupenky budou v prodeji v pokladnách všech festivalových sálů. Ceny akreditací se budou pohybovat v rozmezí 150 korun na jeden den až 590 korun na celou dobu nebo 69 korun na jednotlivá představení. Vstup na letní scénu na Parukářce je zdarma, projekce Fresh Family stojí 30 korun. Na studenty čekají atraktivní slevy a všichni držitelé akreditace budou moci navštívit doprovodný program festivalu se slevou. Více informací na www.freshfilmfest.net. Ochutnávku šesti vybraných filmů Fresh Film Festu v plné délce je možné vidět na internetových stránkách Československé filmové databáze ČSFD. Přímé linky najdete na www.csfd.cz/novinky.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz