Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Za úbytkem spermií může stát bisfenol A, říká průlomová studie

9. 8. 2010 - PRAHA [Econnect]

Počet spermií u mužů se za posledních 50 let snížil o více než 50 %. Podle nové studie amerických expertů může pokles spermií u mužů souviset s koncentrací látky bisfenol A (BPA) v moči. Řada výzkumů již v minulosti zdokumentovala nežádoucí účinky BPA na sperma u hlodavců, ovšem tato studie je první, která poukazuje na podobné dopady i u lidí.

Hlavní autoři, docent John Meeker a profesor Russ Hauser, zkoumali 190 mužů přijatých na kliniku pro poruchy plodnosti. Všechny vzorky moči a spermií byly odevzdány ve stejný den. Následně po měsíci poskytlo 78 mužů jeden až dva další vzorky moči. Vědci zjistili obsah BPA v 89 % vzorků a změřili koncentraci spermií, jejich pohyblivost, tvar a poškození DNA ve spermatických buňkách.

„Zjistili jsme, že čtvrtina (kvartil) mužů s největší koncentrací bisfenolu A v moči má o 23 % méně spermií než čtvrtina můžu s nejnižší koncentrací,“ řekl Meeker. Výsledky rovněž indikují zvýšení poškození DNA ve spermatických buňkách, a to až o 10 %. Vědci nicméně připomínají, že tyto výsledky jsou předběžné a je třeba provést další výzkum.

Řada předchozích vědeckých studií poukazuje na celou škálu zdravotních rizik způsobených expozicí bisfenolu A, a to již ve velmi nízkých dávkách, jakými jsou rakovina prsu, varlat či prostaty, astma, vývojové poruchy, diabetes a další. Tato látka se ve velkém používá při výrobě polykarbonátových plastů a epoxidových pryskyřic. Je obsažena v celé řadě produktů denní potřeby včetně kojeneckých lahví, z nichž uniká a dostává se do lidského organismu a životního prostředí. Bisfenolu A se ročně vyrobí více než 3 milióny tun.

Právě účinky bisfenolu A na novorozence vzbuzovaly doposud u vědců největší obavy, a proto některé státy (Kanada, několik států USA, Dánsko, Francie) přijaly zákaz prodeje kojeneckých lahví s BPA.

Greenpeace ČR vyzvalo Ministerstvo zdravotnictví ČR, aby v souladu s principem předběžné opatrnosti, ochránilo novorozence před zbytečnými riziky a kojenecké láhve s BPA také zakázalo. „Bohužel náměstek ministra zdravotnictví a hlavní hygienik Michael Vít nevidí, na rozdíl od řady vědců a expertů, důvod v tomto případě činit preventivní kroky,“ říká Jan Freidinger z Greenpeace a doplňuje: „Zástupci ministerstva zdravotnictví argumentují tím, že nemají dostatek podkladů pro zákaz BPA, proto jsme jim přeposlali i závěry nové studie s požadavkem, ať přehodnotí svůj dosavadní přístup a začnou podnikat kroky, které ochrání nejen malé děti, ale i dospělé jedince před účinky této látky.“

Greenpeace ČR minulý týden oslovilo také největší zástupce výrobců a dovozců kojeneckých lahví, aby podpořili výzvu k zákazu bisfenolu A ve výrobcích pro malé děti určených pro styk s potravinami. „Věříme, že odpovědné společnosti naši výzvu podpoří a společně přesvědčíme nového ministra zdravotnictví, aby zákaz bisfenolu A přijal a chránil tak malé děti před zbytečným rizikem,“ doplnila Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz