Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vražda rozhýbala snahu o ochranu amazonských pralesů

21. 2. 2005
Hugo Charvát [Ecomonitor] -


Brazílie připravuje ochranu amazonských pralesů poté, co byla zavražděna misionářka původem ze Spojených států, která se zasazovala za práva obyvatel hospodařících v původním pralese. Téměř 4 miliony hektarů ve státě Pará se stanou chráněnou oblastí, jestliže se podaří odvrátit snahy majitelů pozemků a dřevařských firem.

Vláda Brazílie také slibuje posílit policejní jednotky na ochranu životního prostředí. Vojenský útvar pro boj v džungli již odletěl do Pará, aby vypátral vrahy sestry Dorothy Stangové a nastolil v oblasti pořádek. Vrtulníky dopravily 110 vojáků 51.pěchotní divize do malého města Anapu, kde se utábořili v blízkosti hřbitova, na kterém je řádová sestra Stangová pohřbena. Na 2000 příslušníků ozbrojených sil bylo do oblasti povoláno po vraždě, ke které došlo minulý týden v sobotu. Policie se domnívá, že vraždu si objednali místní farmáři.

Vojákům a policistům však komplikuje splnění úkolu poměrně podstatná překážka, celý stát Pará je zhruba dvakrát větší než Francie. „Džungle je proti nám,“ říká velící policejní důstojník Jose Salles. „Ještě stále nemáme žádné konkrétní stopy, které by nás k těm lidem dovedly.“ Tento týden přišli v Pará o život další tři brazilští aktivisté. Sestra Stangová, která byla naturalizovaná Brazilka, vedla kampaň, ve které obviňovala vládu z nečinnosti vůči násilí vedenému kvůli záborům půdy.

Při vyhlašování plánu na vybudování národního parku prohlásila ministryně životního prostředí Marina Silvaová, že její země nebude „ustupovat lidem, kteří páchají násilí.“ Ministryně prohlásila: „Vláda zastaví všechny zloděje a vrahy.“ Státní úřady také potvrdily informaci, že chráněné budou rozsáhlé oblasti lesa lemujícího federální dálnici.

Podle redaktora BBC Steva Kingstona se zdá, že přední zastánci reformy ochrany pralesů a hospodaření s půdou se cítí být dotčeni tím, že vláda se odhodlala k akci až poté, co byla zavražděna cizinka. Upozorňují na fakt, že za posledních dvacet let přišlo v Pará o život více než 500 lidí v souvislosti s pozemky a kácením lesů. Jenže všechny případy, i když existovala řada důkazů, zůstaly nepotrestány.

V současnosti chce vláda především zabránit tomu, aby došlo k dalšímu krveprolití v konfliktu mezi bohatými majiteli pozemků a dřevařskými firmami na jedné straně a zastánci tradičního hospodaření a ochránci životního prostředí na straně druhé. Stejně tak je stále důležitý rozkaz k zadržení vrahů sestry Dorothy Stangové, na kterém spolupracuje policie s armádou.

Podle textu BBC Online News 18. 02. 2005.

Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz