Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na festivalu v Jiráskově Hronově ožije část Databáze českého amatérského divadla

29. 7. 2010 - PRAHA [Econnect]

V centrum (nejen) amatérských divadelníků z celé České republiky a dalších zemí se již tento pátek 30. července po osmdesáté promění východočeský Hronov. Divácky hojně navštěvovaný festival Jiráskův Hronov patří k nejdéle fungujícím přehlídkám na světě – tuzemští ochotníci pak účast na této přehlídce vnímají jako metu svého snažení. Za zmíněných 80 let se jich na jevištích, improvizovaných scénách i workshopech vystřídalo mnoho tisíc.

Téměř všechny soubory, jež si vybojovaly zařazení do programu Jiráskova Hronova v předcházejících soutěžních přehlídkách, jsou i součástí budované Databáze českého amatérského divadla. Jedinečná otevřená databáze umístěná na adrese www.amaterskedivadlo.cz, mapující historii i současnost tuzemských ochotnických souborů, zároveň ilustruje fenomén, jímž české, moravské i slezské amatérské divadlo bezesporu je. Na budování elektronické a velmi podrobné databáze se ostatně podílejí i sami návštěvníci stránek.

„Udivuje a těší nás, jak je databáze interaktivní, kolik lidí na ni reaguje a nabízí své znalosti a dokumentaci. Někdy jde o pár plakátků či fotografií, jindy získáme skeny či fotografie a programy ze čtyřiceti let života známého souboru,“ říká dr. Vítězslava Šrámková z Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS), které projekt realizuje. „Potěšující je, že máme ohlasy i ze zahraničí. Jeden krajan z Austrálie nám zaslal část plakátků a fotografií po svém otci, který v době první republiky hrával v Plzni a v Červeném Hrádku u Plzně. A kupříkladu ze Slovenska se ozval někdejší člen učňovského loutkářského souboru a nabídl bohatou fotodokumentaci.“ Databáze ovšem nemíří pouze do minulosti. Hlásí se stále více mladých začínajících souborů, které za sebou mají dvě či tři inscenace a rádi by se staly součástí databáze.

V současné době čítá databáze na 80 000 hesel, dokumentů a fotografií mapujících soubory, osobnosti, přehlídky, organizace a další. Z toho více než 36 tisíc tvoří fotografie a přes deset tisíc texty jako jsou recenze či citace z recenzí, články nebo soupisy repertoáru. I teprve od nedávna fungující možnost nahrávat videa začali již návštěvníci stránek využívat a archiv v současné době skýtá bezmála 50 videí. Velmi využívanou součástí databáze je interaktivní mapa, která umožňuje zájemcům pátrat v divadelní minulosti 9 000 měst a obcí. Mapa je umístěná také na http://www.theatre-heritage.cz/cs/th-ad-gmap.

Databáze českého amatérského divadla je součástí projektu „Uchování a prezentace kulturního dědictví českého i světového divadla“, který je realizován za podpory Finančních mechanismů EHP/Norska (http://www.eeagrants.org). Držitelem grantu je Institut umění – Divadelní ústav ve spolupráci s Národním informačním střediskem pro kulturu (NIPOS). Součástí projektu je rovněž archiv největší světové přehlídky scénografie a divadelní architektury Pražské Quadriennale a vytvoření databáze divadelní fotografie na internetu. Více informací je k dispozici na stránkách www.theatre-heritage.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz