Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Žatci spustili online databázi veřejných zakázek

28. 7. 2010 - PRAHA [Econnect]

Město Žatec udělalo významný krok k větší transparentnosti svých veřejných zakázek. V červnu na svých internetových stránkách spustilo provoz internetové Databáze veřejných zakázek a investičních záměrů, která byla vytvořena občanským sdružením Oživení. Díky této databázi mají občané a podnikatelé snadný přístup ke klíčovým údajům o investičních záměrech a veřejných zakázkách zadávaných městem.

Město Žatec bezplatně využilo internetovou aplikaci vytvořenou Oživením díky grantové podpoře nadace Open Society Fund Praha. Tato aplikace slouží výlučně k přehlednému zveřejňování informací o veřejných zakázkách na internetu, nikoli však k samotnému elektronickému zadávání.

Databáze byla na našich webových stránkách spuštěna 23.6.2010. Za měsíc provozu se nám na zveřejněné investiční záměry a do databáze dodavatelů 17 firem. V současné době máme 10 rozpracovaných veřejných zakázek. Myslím si, že se jedná o velmi vhodný způsob transparentní spolupráce veřejného a soukromého sektoru a o příklad dobré správy veřejných prostředků města Žatec, konstatuje tajemnice města Monika Spáčilová.

Při vytváření databáze byl kladen důraz hlavně na její vysoký informační standard, snadnou orientaci uživatelů a administraci. Databáze umožňuje zveřejňovat všechny klíčové informace o plánovaných, vyhlášených, realizovaných i ukončených zakázkách včetně fulltextového vyhledávání a registrace uchazečů o zakázku. Díky tomu Žatec zveřejňuje nejen jednotlivé údaje o zakázkách, ale také různé dokumenty k výběrovým řízením, jako zadávací dokumentaci nebo protokoly o hodnocení nabídek. Na české poměry ojedinělá a pro dodavatele i město užitečná je také funkce zveřejňování investičních záměrů – plánovaných veřejných zakázek, díky čemuž se firmy mohou lépe připravit na plánovanou zakázku a město si bude moci vybírat z více nabídek.

Příklad města Žatce dokazuje, že i s minimálními prostředky lze zajistit vyšší transparentnost veřejných zakázek a zapojit do výběrových řízení více dodavatelů. Záleží především na vedení úřadu, zda má vůli otevřít výběrová řízení většímu počtu uchazečů a umožnit dohled nad zakázkami široké veřejnosti, uzavírá výsledek spolupráce Martin Kameník z Oživení.

Otevření zadávacího procesu formou internetové databáze samozřejmě nezaručuje úplnou imunitu městských zakázek před manipulacemi a korupcí, velký význam má také např. nastavení rozhodovacích a kontrolních procesů. Je však bez pochyb, že tato databáze představuje jeden z důležitých prvků ke zvýšení prevence korupce a hospodárnosti při zadávání veřejných zakázek.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz