Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

180 skautů a skautek vyráží do Maďarska

26. 7. 2010 - PRAHA [Econnect]

Od 2. do 11. srpna 2010 se v blízkosti Budapešti přes 180 českých skautů a skautek ve věku od 13 do 18 let zapojí do desátého středoevropského jamboree „Concordia“. Spolu s více než tisícovkou skautů z Visegrádské čtyřky, ale i z Taiwanu, Iránu, Francie nebo Holandska, si odvezou společné zážitky, poznají nové kultury a získají přátelství na celý život. Slavnostního zahájení se zúčastní český velvyslanec v Maďarsku Jaromír Plíšek.

Na skauty a skautky čeká nabitý program v podobě outdoorových aktivit jako je jízda na raftech, horolezení, nebo speciální forma cross country běhu „mobilus run“, kdy jeden z běžců má zavázané oči a musí se tak stoprocentně spolehnout na svého parťáka. Stranou nezůstane ani představení národních kultur, kde se budou představovat například národní tance, hry či jídla. Češi z české tradice vybrali například české bramboráky a drátkování. Účastníci z různých zemí navštíví také některý z místních táborů, aby mohli porovnat, jak se liší od jejich tábora.

„Je to pro mě nová zkušenost a uvědomění, že neexistují jenom skauti v mém nejbližším okolí. Concordii jsem si vybrala, protože chci poznat mnohem více, překročit hranice státu, seznámit se se spoustou lidí, vyzkoušet nové aktivity a hlavně užít si prázdniny mezi skauty,“ odpovídá na otázku, co si z Maďarska odnese, šestnáctiletá Lenka Šilhánková ze Zlína. „Skauting jsou přátelé, dobrodružství a zážitky. Možnost naučit se pracovat v týmu i samostatně, umět si sám poradit ve složitých a krizových situací a také na sebepoznání,“ doplňuje Šilhánková.

Středoevropská jamboree – která se konají jednou za dva roky – mají za cíl, aby se mladí lidé poznávali napříč národy i etniky, diskutovali, konfrontovali své názory a získávali společné zážitky. „Ať už jde o outdoorové aktivity nebo návštěvu místních táborů, cílem je vzájemné pochopení a sblížení se svými sousedy. Skauti teenageři z různých zemí tak hravě zvládají to, co dospělí často nedokážou: domluvit se a táhnout za jeden provaz,“ přibližuje smysl setkání Ondřej Kurz, šéf českého kontingentu.

Skauting existuje ve 216 zemích a teritoriích na celém světě. Jako lavina se šířil napříč hranicemi, etniky a náboženstvími. Na světe existuje jen pět zemí, kde skauting neexistuje jde většinou o země žijící v totalitě. Skautské hnutí, které má na celém světě přes 40 milionů členů a prošlo jím přes půl miliardy lidí, mezi Čechy mnoho významných osobností, oslavilo v roce 2007 sto let od začátku své existence.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz