Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nesehnutí: Udrží se obchůdky na rohu?

23. 7. 2010 - BRNO [Econnect]

Kampaň BRNO V AKCI prosazující pro brněnský územní plán pravidla rozvoje maloobchodu, která zajistí rozvoj pestré a snadno dostupné obchodní sítě složené převážně z menších obchodů, rezonuje jak u veřejnosti a významných osobností, tak u živnostníků. V těchto dnech jí vyslovila podporu i Maloobchodní síť BRNĚNKA, sdružující dvě stě třicet středních a menších obchodů potravin v Jihomoravském kraji. Kampaň BRNO V AKCI podpořila i maloobchodní síť dvaceti prodejen potravin BACOM. Fenomén expanze velkých nákupních center lze usměrnit řadou způsobů – změnou spotřebitelského chování jednotlivců, omezením neadekvátní ekonomické síly velkých řetězců, či nastavením pravidel v územním plánu a to vše nejlépe v kombinaci.

Kampaň svým podpisem doposud podpořilo 2 500 osob z řad veřejnosti a rezonuje i s potřebami a problémy provozovatelů malých obchodů. „Jako zástupce sítě maloobchodů potravin BRNĚNKA považuji podporu malých a středních obchodů za klíčovou a zásadní. Mají zde svoji tradici a historii, jsou zde dlouhodobě a jejich úloha tradiční prodejny v blízkosti zákazníka - jako jeho 'dobrého souseda' v 'obchůdku na rohu' - je nezastupitelná. Bohužel po celá léta neměly a nemají tyto obchody na rozdíl od jiných investorů žádnou veřejnou podporu například ve formě investiční pobídky či jiné pomoci, a jsou tak odkázány jen a jen na sebe. A jejich majitelé se snažili, vydrželi a chtějí vydržet i do budoucna. Proto se velmi přimlouvám za jejich podporu a za jejich udržení. Malé a střední obchody zde odjakživa byly, jsou zde a pevně věřím, že i budou. Je to naše identita, je to součást koloritu našeho života...," říká Miloš Škrdlík, jednatel Maloobchodní sítě BRNĚNKA. Kampaň BRNO V AKCI kromě Brněnky podpořila i maloobchodní síť dvaceti prodejen BACOM.

Kampaň NESEHNUTÍ BRNO V AKCI počítá i s aktivitami namířenými na zastupitelstvo vzniklé po podzimních komunálních volbách, neboť to bude hned na začátku svého působení řešit koncept nového brněnského územního plánu. „Z dosavadního průběhu kampaně vyplývá, že problémy s nákupními centry se dotýkají v podstatě všech v tomto městě – malých obchodníků, nakupujících, městské hromadné dopravy, životního prostředí. V Norsku vláda na 5 let zakázala stavbu nákupních center nad 3000 m2 a nechala si tak čas na přípravu regulativů. Veřejnost může prostřednictvím petice apelovat na brněnské radní, aby před problémem nezavírali oči a pustili se do opatření, která podpoří malé obchodníky a třetinu Brňanů, kteří nemají potraviny v docházkové vzdálenosti,“ komentuje dosavadní průběh kampaně její koordinátorka Hana Chalupská.

Během léta může veřejnost podpořit kampaň BRNO V AKCI např. připojením svého podpisu pod petici s výzvou radním, aby se neregulovanou expanzí nákupních center zabývali a přijali jasná pravidla pro umisťování budoucích objektů. Petici je možné podepsat prostřednictvím webových stránek BRNO.HYPER.CZ, v obchodech maloobchodní sítě Brněnka a dalších, kam jsou v současné době petice distribuovány. Každé červencové úterý odpoledne je možné petici podepsat na infostánku NESEHNUTÍ na Malinovského náměstí v Brně, infostánek bude dále putovat po kulturních a hudebních festivalech jako např. Praděda Fest, Eurotrialog, či se s ním setkají návštěvníci a návštěvnice Letní filmové školy v Uherském Hradišti.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz