Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Fotka a jméno: konečně opencard bez zbytečných osobních údajů?

20. 7. 2010 - PRAHA [Econnect/Iuridicum Remedium]

Pražané přece jen možná budou moci cestovat MHD na opencard, aniž by museli odevzdat své osobní údaje nebo si museli za soukromí připlácet. Rada hl. m. Prahy včera přijala návrh na zavedení nového typu opencard bez zpracování osobních údajů. Radní tak konečně vyslyšeli apely ochránců soukromí, kteří se dlouhodobě dožadují karty bez zpracování údajů.

Rada hl. m Prahy na svém úterním zasedání souhlasila se záměrem radního Milana Richtera zavést nový typ karty opencard bez uchování osobních údajů, resp. uložila radnímu Richterovi, aby do 17. srpna 2010 ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy a firmou Haguess zpracoval a předložil Radě ke schválení studii proveditelnosti zavedení nového typu opencard, včetně návrhu technického řešení. „Zavedení nového typu karty samozřejmě vítáme, z hlediska ochrany soukromí je to krok správným směrem, který je vzhledem k chystaným změnám v projektu nezbytný. Jen doufáme, že toto usnesení rady bude na rozdíl od prosincového realizováno a to v podobě, která nebude znamenat pro držitele nového typu karty zbytečná omezení v přístupu k nabízeným službám,“ říká právník IuRe Jan Vobořil.

V prosinci 2009 totiž Rada pověřila zavedením anonymní personalizované karty prvního náměstka primátora Rudolfa Blažka, který měl tehdy opencard na starost. Ten měl do konce ledna 2010 vypracovat její koncept, žádný ovšem nepředložil. Projekt po něm následně převzal radní Milan Richter. „Upřímně doufáme, že nyní uložená prováděcí studie doporučí zavést novou opencard a není jen manévrem jak celou věc smést ze stolu,“ uzavírá Jan Vobořil.

Podle předloženého návrhu by měla být nová karta potištěná fotografií, jménem a příjmením držitele. K jejímu vydání by nemělo být třeba uchovávat žádné osobní údaje držitele. Usnesení rady také uvádí, že uživatelé opencard budou mít možnost výměny karty a ukončení zpracování jejich osobních údajů.

Organizace Iuridicum Remedium (IuRe) dlouhodobě usiluje o zavedení opencard bez nutnosti zpracovávat osobní údaje. Po zavedení anonymní karty v roce 2008 se pozornost IuRe soustředí na prosazení takového řešení, kdy nebude nutné si za soukromí připlácet, jak je tomu v současnosti, kdy jsou předplatní kupony na MHD u anonymní karty podstatně dražší. V listopadu 2009 IuRe předalo Radě petici, ve které více než tisíc občanů požaduje anonymní a nediskriminační opencard. Přesto, že zákon o hlavním městě Praze Radě ukládá projednat petici do šedesáti dnů od jejího podání a podle pravidel schválených Radou by se tak mělo stát dokonce do 30 dnů, Rada se jí doposud přes opakované urgence IuRe nezabývala.

„Věříme, že naše petice i další aktivity významně přispěly k tomu, že se snad nového typu opencard dočkáme a doufáme, že řešení problematiky ochrany osobních údajů u opencard se v budoucnu dostane na takovou úroveň, aby se opencard mohla stát vzorem pro další městské karty,“ říká Jan Vobořil.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz