Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha: Miliardové tendry Lesů ČR jsou první zkouškou koalice

21. 7. 2010 - PRAHA [Econnect]

V květnu zrušené megatendry Lesů ČR jsou znovu na stole. Státní podnik anoncoval, že je připraven sporné zakázky vypsat znovu. Nový ministr zemědělství Ivan Fuksa na čtvrtek plánuje schůzku s generálním ředitelstvím LČR. Vládní strany se v koaliční smlouvě dohodly, že "přehodnotí...a prověří" rozhodování státních lesů a budou „prosazovat dynamický obchodní systém, který zajistí všem partnerům rovné podmínky“. Přesto Lesy ČR však plánují několik dní po vzniku kabinetu opět vypsat kontroverzní tendr v hodnotě miliard korun, který předchozí Poslanecká sněmovna odmítla drtivou převahou 81 ku 3 hlasům.

Generální ředitelství státních lesů plánovalo, že svěří všechny lesní celky na dobu až deseti let dřevařským firmám, které by zde zajišťovaly veškeré práce včetně prodeje dřeva. Hnutí DUHA argumentuje, že dodavatelské společnosti ve snaze o rychlý zisk během desetileté lhůty budou poškozovat zdraví lesů holosečným kácením a podobnými praktikami.

Ekologická organizace prosazuje, aby nová pravidla tendrů respektovala doporučení, která připravila pověřená expertní skupina takzvaného Národního lesnického programu. Prozatím – než podnik připraví koncepční změny – by zakázky státních lesů měly postupovat podle modelu z předchozích let.

Lesy ČR spravují více než šestinu české krajiny. Slouží jako místo k výletům – do státních lesů se každý víkend vydávají asi dva miliony lidí – a zadržováním srážek chrání města i obce před povodněmi. Domov zde má velká část tuzemské přírody.

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA řekl: „Koaliční smlouva hovoří o tom, že vláda přehodnotí hospodaření státních lesů a vybere takový model prodeje dřeva, který je pro stát výhodný. Nic takového se zatím nestalo.“

„Nová pravidla by měla vyjít z doporučení, které připravila pověřená expertní skupina takzvaného Národního lesnického programu. Výběrová řízení musí napříště vypisovat na kratší dobu a menší plochy, aby konkrétní hajní měli lepší dohled nad dodavateli a mohli je pružně vyměňovat. Státní lesy musí prodávat dřevo transparentně, jako každý jiný vlastník, a zisk investovat do zdraví lesů. Nové tendry musí zabránit tomu, aby stát neprůhledným prodejem dřeva převáděl zisky na dřevařské firmy. Prozatím, než nová pravidla vzniknou, by Lesy ČR měly postupovat podle dosavadního modelu.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz