Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Malí uprchlíci se v sobotu budou učit poznávat stopy zvířat i život stromů

18. 2. 2005 -, Econnect / Nesehnutí

Pohádka, seznámení se stromy a stopami zvířat i výroba vlastního recyklovaného papíru: to vše je na sobotu připraveno pro děti z uprchlických rodin, které v České republice žádají o azyl. Program pro děti i dospělé s hrami zaměřenými na přírodovědu pořádá kromě Domu ekologické výchovy Lipka, kam se uprchlíci přijedou podívat, také Nezávislé sociálně-ekologické hnutí (Nesehnutí) v rámci své kampaně Bezpečí pro uprchlíky. Děti se na místě setkají také se svými českými vrstevníky.

"Výlet uspořádaný Nesehnutím a Lipkou je součástí volnočasových aktivit pro uprchlíky s cílem oživit jejich stresující čekání na rozhodnutí českých úřadů o azyl. Akce také přibližují problémy uprchlíků veřejnosti," vysvětluje koordinátor kampaně Bezpečí pro uprchlíky Jiří Koželouh smysl akcí, které pro uprchlíky sdružení pořádá. Rodiny uprchlíků žádající v České republice o azyl nemají velký výběr v zaplnění svého volného času. Většinou se nacházejí ve špatné finanční situaci, nemají přehled o dění v České republice a navíc musejí čelit nevoli a předsudkům ze strany většinové populace.

Tuto situaci se snaží řešit jak Správa uprchlických zařízení, tak nevládní organizace. "Cílem našich aktivit je zpestřit jim jednotvárné a nejisté čekání a podpořit rozvíjení jejich dovedností a sociálních kontaktů," říká Jiří Koželouh. Proto také dobrovolníci a dobrovolnice Nesehnutí využili nabídky a uspořádali výlet do Lipky, která připravila program. V sobotu dopoledne tak dvacítku dětí a rodičů uvítá pohádka o lesních skřítcích. Poté se pomocí her děti seznámí s životem stromů, společně se skřítkem vymyslí jak stromy chránit a s rodiči a pracovníky Lipky si vyrobí recyklovaný papír ze starých novin. Další část programu bude zaměřená na stopy lesních zvířat.

Lipka se podobnými programy aktivně podílí na školní i mimoškolní ekologické výchově a vzdělávání zejména v jihomoravském kraji. "Posláním Domu ekologické výchovy Lipka je přispívat k osvojování ohleduplnějších a odpovědnějších postojů lidí k přírodě a inspirovat je k trvalému zájmu o životní prostředí. Součástí našich programů je i problematika člověka a globálních problémů," přibližuje Lipku její pracovnice Alena Uhříčková. "Rádi bychom zpříjemnili pobyt v České republice dětem, které musí utíkat z vlastní země. I pro děti z našich kroužků bude jistě velmi zajímavé setkat se s uprchlíky, prožít s nimi společný den a lépe pochopit jejich situaci," míní Alena Uhříčková.

I do budoucna Nesehnutí pro uprchlíky připravuje zajímavé aktivity. Na začátku března se například v uprchlických zařízeních uskuteční výroba rozličných žonglovacích pomůcek - pomůcky si za pomoci dobrovolníků a dobrovolnic vyrobí sami děti a budou je moci využít při pravidelných pátečních lekcích žonglování, které Nesehnutí pořádá. Kromě toho sdružení pořádá besedy, vydává informační materiály, připravujě etnické a multikulturní večery a veřejné akce, kromě toho upozorňuje na příliš restriktivní azylovou politiku České republiky. "Chceme dosáhnout zlepšení vztahu veřejnosti k uprchlíkům a také zlidštění přístupu ministerstva vnitra k žádostem o azyl," uzavírá Jiří Koželouh.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz