Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ministerstvo dopravy bude řešit odstranění dálnice D11

15. 7. 2010 - BRNO [Econnect]

Děti Země dnes podaly na Ministerstvo dopravy druhý návrh na zahájení řízení o odstranění téměř hotového konce dálnice D11 v úseku Osičky – Libišany, neboť Městský soud v Praze v květnu 2009 zrušil stavební povolení a Nejvyšší správní soud pak letos v dubnu zamítl kasační stížnost ministerstva. Více než rok lze konec této dálnice délky 2,5 km považovat za černou stavbu, takže by mohla být třeba i zbourána.

„Již loni v srpnu jsme marně žádali, aby Ministerstvo dopravy z moci úřední zahájilo řízení o odstranění tohoto kusu dálnice D11, jak mu ukládá stavební zákon, ale dostali jsme jen výmluvu, že chce vyčkat až na rozsudek Nejvyššího správního soudu o jeho kasační stížnosti,“ připomíná Miroslav Patrik z Dětí Země, které mají již několik týdnů zamítavý rozsudek NSS v ruce a opět se na ministerstvu nic neděje.

Podle nezákonně vydaného stavebního povolení z dubna 2006 byly na dálnici D1105 v úseku Osičky – Hradec Králové v délce 2,5 km zatím postaveny tyto stavby: zcela hotové jsou dva dálniční mosty č. 211 a č. 212, z 90 % je to trasa dálnice, z 30 % pak most přes železniční trať č. 213 a z 20 % je vysázena nová vegetace.

Ministerstvu dopravy ani nepomohla kasační stížnost proti zrušujícímu rozsudku Městského soudu v Praze, neboť NSS letos v dubnu potvrdil, že pražský soud rozhodl správně, když stavební povolení zrušil. Nyní se už nemůže vymlouvat na nic a podle stavebního zákona musí řízení o odstranění dálnice zahájit. Na jeho konci bude buď stavba odstraněna nebo bude dodatečně povolena.

Konec dálnice D11 se ale také potýká s tím, že stát doposud nevykoupil potřebné pozemky pro její pokračování. Dokonce neuspěl ani při vyvlastňovacím řízení od března 2003 do ledna 2005, kdy hradecký magistrát musel vyvlastnění 64/67 podílů pozemku pod D11 zamítnout, neboť nebyly splněny všechny podmínky.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz