Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

PlanetArk: Greenpeace obviňuje papírenský gigant z ničení indonéských lesů

7. 7. 2010 - PRAHA [Econnect]

Organizace Greenpeace na počátku týdne obvinila indonéskou firmu Sinar Mas z ničení původních lesních porostů. Příčinou je výroba buničiny a papíru, pro kterou nestačí dřevo z plantáží. Aktivisté také vyzvali světové obchodní řetězce, aby přestaly nakupovat od zemědělského gigantu výrobky, zejména palmový olej, píše agentura Reuters na serveru PlanetArk.

Firma Sinar Mas slibovala, že od konce roku 2009 bude vyrábět papír a další materiály jen ze dřeva vypěstovaného na plantážích. Greenpeace má prý nezvratné důkazy o tom, že firma svůj slib neplní. Podle zprávy „Jak Sinar Mas rozmělňuje planetu (How Sinar Mas is Pulping the Planet)“ data od indonéské vlády, stejně jako informace od samotné firmy a také průzkumy na místě ukazují, že společnost pokračuje v ničení původních porostů tropického pralesa a také rašeliniště.

Důvodem má být nedostatek materiálu pro dvě papírny na ostrově Sumatra. Zemědělský gigant Sinar Mas se skládá z několika samostatných skupin. Výrobě papíru a buničiny se věnuje skupina APP (Asia Pulp and Paper Group), která ročně v Indonésii vyrábí 6,9 milionu tun papíru a obalových materiálů.

„Zatímco v roce 2006 byla celková kapacita dvou výroben na Sumatře 2,6 milionů tun papíru a buničiny ročně, dokumenty společnosti Sinar Mas ukazují, že firma navrhuje zvýšit kapacitu na 17,5 milionu tun ročně. Což představuje sedminásobný nárůst,“ cituje Reuters zprávu Greenpeace.

Podle mluvčí skupiny APP Aidy Greenburyové se žádný takový růst produkce neplánuje. „Růst na 17 milionů tun by vyžadovalo zhruba osm milionů hektarů plochy lesa a to je směšně,“ řekla agentuře Reuters. Také prohlásila, že by ráda viděla ony nezvratné důkazy a přesvědčila se, že nejde o podvrh.

Podle Greenpeace mířil Sinar Mas do lesů, ve kterých žijí chránění sumaterští tygři, a do hlubokých a na uhlík bohatých rašelinišť. Přitom Pt Smart Tbk, podřízený podnik Sinar Masu a který se věnuje pěstování olejových palem, se ve svých stanovách zavazuje, že „nebude pěstovat olejové palmy na rašeliništích, na místě původních lesů ani nebude ničit území s vysokou přírodní hodnotu,“ cituje Reuters.

Prezident Smartu vyzval své zákazníky, aby počkali na výsledky dřívějšího obvinění ze strany Greenpeace, které zkoumá společná skupina pěstitelů, spotřebitelů a ochránců přírody. Její výsledky by měly být známé během července.

Greenpeace se obrátila na obchodní řetězce Tesco, Walmart a Carrefour, aby přestaly nakupovat papírové výrobky APP. Také vyzvala potravinářské společnosti Campbell Soup Company, Dunkin' Donuts a Pizza Hut, stejně jako kosmetickou Shiseido, aby přestaly kupovat palmový olej od Sinar Masu.

Několik nákupčích oleje, včetně firem Unilever a Nestlé, již oznámilo, že přestanou u Sinar Mas nakupovat. Společnost Cargill se nechala slyšet, že s nákupy přestane, pakliže se ničení původních pralesů potvrdí.

Podle článku Sunanda Creagha "Indonesia's Sinar Mas "Clearing Rainforest": Group" zveřejněného na serveru PlanetArk dne 07. 07. 2010.


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz