Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Misionářka a aktivistka zavražděna kvůli projektu na ochranu Amazonie

17. 2. 2005 - ANAPU [Greenpeace/Econnect]

Americká misionářka a aktivistka Dorothy Stang (74) byla v sobotu zavražděna v brazilském státě Pará v Amazonii. Dorothy Stang cestovala se svými kolegy a propagovala projekt trvale udržitelného rozvoje v Anapu. Neznámí nájemní vrazi ženu zabili třemi výstřely.

K této tragédii došlo 16 let poté, kdy byl zavražděn Chico Mendes, který také patřil mezi obránce původních obyvatel. Mendes byl také kolegou současného ministra pro životní prostředí Marina Silvy. Ten odcestoval do Anapu na setkání se tamějšími státními úřady, když se dozvěděl o smrti misionářky.

„Podobně jako Chico Mendes, sestra Dorothy se nenechala zastrašit a zaplatila za to tu nejvyšší cenu,“ řekl koordinátor kampaně na záchranu Amazonie Paulo Adario. “Bez ohledu na sebe pracovala mnoho let na podporu kampaně za práva obyvatel Amazonie a stejně tak bránila ničení amazonských deštných pralesů. Nemůžeme připustit, aby její smrt byla marná.“

Dorothy Stang se narodila v americkém Daytonu a později získala brazilské občanství. V Amazonii pracovala uplynulých 37 let a v Anapú žila od roku 1972. Celkem 56 let byla členkou Kongregace sester Notre Dame de Namur. Tento mezinárodní křesťanský řád čítá zhruba 2 tisíce žen, které pracují na pěti kontinentech.

Dorothy Stang aktivně vystupovala proti nezákonným záborům půdy a ilegální těžbě dřeva velkofarmáři a dřevařskými společnostmi, které používají zastrašování, násilí a zbraně, aby vyhnaly tamější obyvatele z jejich pozemků. Misionářka pracovala v odlehlé oblasti, kde v podstatě neplatily zákony a již dříve jí bylo mnohokrát vyhrožováno smrtí.

„Dorothy byla na seznamu smrti po léta, a přesto ji vláda státu Pará nedokázala ochránit. Nebyla přitom sama, protože zde existuje mnoho bojovníků proti ničení deštných pralesů a za práva původních obyvatel, jejichž životy jsou v nebezpečí,“ prohlásil Adario. „Násilí a zastrašování musí skončit. Není možné, aby v Amazonii skončili další lidé mučednickou smrtí.“

Pará je amazonským státem s nejvyšším počtem vražd v souvislosti s bojem o půdu. Podle Pastoral Land Commission a Catholic organisation campaigning for landless people and the poor zemřelo v Brazílii v letech 1985 až 2001 celkem 1237 venkovských dělníků, přičemž 40% těchto vražd se stalo v Pará. Stát Pará je zodpovědný za třetinu zničených amazonských pralesů v Brazílii a dochází zde nejčastěji k ničení přírody a porušování lidských práv.


Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz