Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí DUHA: Státní Lesy ČR devastují vzácnou přírodu na Šumavě

9. 7. 2010 - PRAHA [Econnect]

Hnutí DUHA oficiálně požádalo České inspekci životního prostředí, aby vyšetřila rozsáhlou devastaci lesů, kterou státní podnik Lesy ČR způsobil v chráněné krajinné oblasti Šumava a přírodní památce Královský hvozd. Ekologická organizace zde objevila hluboké vyježděné koleje po těžké technice a rozsáhlou erozi lesní půdy, která je rozryta až na skálu. Lesy ČR tu s těžkou mechanizací těží dřevo dokonce i na kamenných mořích. Nejbližší deště zbylou lesní půdu zcela spláchnou.

Královský hvozd je státem chráněná přírodní památka a součást chráněné krajinné oblasti. Původně měla být rovněž zařazena do národního parku, ale vláda při jeho vyhlašování před devatenácti lety dotyčné území odtrhla, takže zůstalo ve správě Lesů ČR.

Státní lesy zde při kácení kůrovcem napadených stromů, odklízení polomů i běžné těžbě dřeva používají těžké stroje dokonce i v prudkých svazích, odkud by se kmeny neměly vytahávat jinak než lanovkou.
Hnutí DUHA zjistilo, že těžká technika jezdí při svážení dřeva často kolmo po svahu a dochází k hluboké, zbytečné erozi. Na některých místech stroje plošně rozjezdily lesní půdu na svazích.

Horský les poškozený těžkou technikou nedokáže zadržet srážky. Hnutí DUHA v Královském hvozdu zdokumentovalo, jak voda odtéká rýhami dolů ze svahu, kde pak při větších deštích snadněji vznikají povodně. Po několika letech vymele voda hluboká koryta. Ekologická organizace zde našla koryta hluboká až jeden a půl metru. Objevila také, že vinou špatného hospodaření přívalové deště valí do údolí dokonce i velké kameny.

Horské smrčiny proto trpí nedostatkem vody – kterou odvádějí vymletá koryta –, takže stromy chřadnou a snadněji podléhají kůrovci. Tím se roztáčí kolotoč další těžby. Bezskrupulózní chování těžařů potvrzují také poškozené, odřené či dokonce vyvrácené mladé stromky – buky, jedličky i smrky – kolem vyjetých kolejí. V místech, kudy projela těžká technika, jsou také poškozeny kořeny sousedních stromů.

Hnutí DUHA podalo podnět k vyšetřování České inspekci životního prostředí. Inspekce za podobnou kauzu v chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy (kraj Vysočina) před třemi lety udělila jedny z nejvyšších pokut ve své historii: 450 000 korun Lesům ČR a 1 350 000 Kč těžební firmě Petra, která pro státní lesy zajišťovala práce. Škody, které Hnutí DUHA objevilo v chráněné krajinné oblasti Šumava, jsou pravděpodobně ještě větší.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl: "Způsob, jakým státní lesy těží dřevo v Královském hvozdu, je doslova brutální. Les se proměnil v holiny a místy v obrovské rozježděné kolejiště a bahno. Těžaři se zde chovají jako utržení ze řetězu. Něco takového si nesmí dovolit ani v normálním hospodářském lese, natož pak ve státem chráněné přírodní památce. Tady lze na vlastní oči vidět rozdíl mezi národním parkem a pozemky, které zůstaly ve správě Lesů ČR. Narušení vodního režimu, zničení a odplavení půdy se všemi živinami je pro les ještě horší, než když kvůli kůrovci uschnou stromy. Požádali jsme inspekci o vyšetřování a hlavně rychlý zásah, aby zabránila dalším podobným škodám."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz