Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nizozemští průkopníci punku The Ex zahrají s etiopským Ililta Bandem

8. 7. 2010 - PRAHA [Econnect]

To, že holandská skupina The Ex bývá označována za "post rockovou" či spojována s punkovými kořeny, může být zavádějící: podstatné je, že tato výjimečná sestava představuje stálici a kvalitu napříč hudebními žánry, nezávislou na dobových trendech. Výčet jmen, s nimiž The Ex spolupracovali, připomíná encyklopedii Who-Is-Who posledního čtvrt století: Sonic Youth, Tortoise, Tom Cora, Chumbawamba, John Cale Band, Shellac, Fugazi, John Butcher a další. Tento úctyhodný seznam ještě rozšířili hudebníci world music: malijský hráč na koru Djibril Diabate, Konono No.1 z Konga, kurdský hráč na saz Brader Musuki. Mezi nejvýznamější počiny poslední doby patří také společný projekt The EX a veterána etiopské hudební scény, saxofonisty Getachewa Mekurii. V Praze se The Ex představí společně s etiopskou kapelou Ililta Band v rámci koncertního cyklu Respect Plus 13. června v Paláci Akropolis.

Od svého vzniku vydala kapela 20 alb a odehrála víc než 1300 koncertů po celém světě, nahrávala hudbu k filmům a modernímu tanci. Řadová alba natáčí a produkuje legendární Steve Albini. The Ex vydávají alba na své vlastní značce, vedle toho má kytarista Terrie label Terp records na kterém vydal k dnešnímu dni 6 alb etiopské hudby. Nejnovější z nich je výběr nové etiopské taneční hudby z Adis Abeby. Nejlepší z tohoto výběru je právě Ililta Band, trio, které přijíždí do Prahy společně s The Ex.

Pokud má nějaká africká země v hudebním světě kultovní postavení, je to právě Etiopie. Zdejší skupiny byly dlouho známé jen úzkému okruhu zasvěcenců, zemi navíc dusila po téměř dvě dekády stalinistická diktatura, ale v posledních letech se množí společné projekty hudebníků z Evropy s hostujícími hráči z Etiopie. Ililta Band se stalo etiopskou skupinou poslední dekády. Kapelu tvoří virtuoz šestistrunné lyry krar Mesele Asmamaw, který se letos představí v rámci festivalu Respect také jako člen Tria Kazanchis. Kapelník Chalachew Ashenafi je mistrem jednostrunných etiopských houslí masenqo. Sestavu doplňuje Mesale Legesse, hráč na kobero - tradiční bubínky vyrobené z velké plechovky potažené hovězí kůží. Tyto nástroje jsou tradiční výbavou etiopských trubadúrů azmari.

Historie azmari je stejně dlouhá jako dějiny samotné Etiopie. V místní kultuře jim náleží výsadní postavení: jako skvělí improvizátoři dokážou živě reagovat na společenskou situaci i reakce publika, jsou to mistři satiry i poetické zkratky, kteří využívají svobody projevu až k té nejzazší hranici. I když se tento unikátní styl od ostatní etiopské hudby ostře liší, je to zároveň swingující hudba svádějící k tanci, akusticky-etiofunková alternativa západního rockového bandu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz