Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Environmentální výchova se rozšířila o ekologii dopravy a ekologii měst

29. 6. 2010 - PRAHA [Econnect/Auto*Mat]

Iniciativa Auto*Mat dokončila přípravu vzdělávacího programu o ekologii dopravy a životním prostředí obyvatel měst. Během ročního projektu vytvořila a otestovala výukový program a proškolila 90 pedagogů. V příštích dvou letech program rozšíří mezi žáky a studenty do měst s více jak 50 tisíci obyvateli po celé ČR.

Životní prostředí obyvatel velkých českých měst je jednou z největších výzev současnosti. Ve městech s více jak 50 tisíc obyvateli žije přibližně 3, 5 milionu obyvatel. Životní prostředí a zdraví statisíců lidí je však vystaveno nadměrné zátěži z motorové dopravy. V Praze trpí například nadměrným hlukem podle strategického mapování 119 471 obyvatel, což činí 12,9 % obyvatel metropole. Další statisíce lidí trpí znečištěním ovzduší. Zábor a nefunkčnost veřejných prostranství postižených nadměrnou motorizací způsobuje ekonomické škody a devalvaci sociálního života. Jak ukázal výzkum mezi žáky základních škol, nadměrná motorizace vede lidi až k fyzické pasivitě.

„Jedinou cestou k řešení je přiznat si skutečnou příčinu zátěže našich měst. A tou je nadměrná automobilizace dopravy. Obchvaty a okruhy pomůžou pouze tehdy, když nepřivádějí další auta do města. Problém je, že velká města jsou hlavním zdrojem i cílem cest motoristů. V takovém případě další silnice životu ve městě nepomůžou, spíše naopak někde můžou situaci i zhoršit“, shrnuje současné klamné naděje řady měst Michal Křivohlávek, odborník na udržitelnou dopravu z iniciativy Auto*Mat.

Podobnou situací prošla řada v minulých desetiletích města na západ od našich hranic. Původní reakce politiků a inženýrů byla totožná: pro mnoho aut musíme postavit mnoho silnic a parkovišť. Avšak po několika desetiletích vysokých investic z veřejných rozpočtů se podmínky pro život ve městě stále zhoršovaly. Tehdy došlo k vytvoření takzvaného principu udržitelné dopravy. Jednoduše se dá shrnout jako metoda cukru a biče. Plošné dopravní zklidňování sice omezí motoristy v pohybu autem, navrch ale dostane kvalitní veřejná doprava a cyklistická infrastruktura. Výsledné příjemné ulice pro život si pak užívají všichni obyvatelé. Potvrzením životaschopnosti tohoto principu je stále větší podpora zklidňování motorové dopravy ve městech na Západě a rapidní rozvoj městské cyklistiky.

Cesta ke kvalitním městům vede skrze důsledné vzdělávání a osvětu. Obyvatelé musí pochopit, že částečné omezení na jedné straně se jim mnohonásobně vrátí v příjemném prostředí pro každodenní život. Proto iniciativa Auto*Mat vypracovala vzdělávací program pro mladou generaci. „Efektivní vzdělávání začíná od žáků základních škol. U dětí se vztah k prostředí teprve vytváří a nebojí se přímého kontaktu s okolím. To je příležitost i hrozba zároveň, mladou generaci můžeme totiž formovat v aktivní a samostatné jedince nebo také pasivní lidi, kteří se budou bát pohybu v prostředí“, říká Jana Pírková, didaktička metodiky. Žáci se nejen naučí o dopadech dopravy na jejich zdraví a prostředí, ale také prakticky poznají dopravu v okolí škol a vyzkouší hromadnou dojížďku na jízdních kolech.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz