Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Manzarek a Krieger, zakladatelé The Doors, vystoupí v Praze

29. 6. 2010 - PRAHA [Econnect]

13. července bude mít české publikum jedinečnou šanci vidět na vlastní oči dva ze zakladatelů legendárních The Doors. Klávesista Ray Manzarek a kytarista Robby Krieger s doprovodnou kapelou přijedou do pražského Kongresového centra zahrát nejznámější písně této ikony šedesátých let dvacátého století – „Light My Fire“, „Riders on the Storm“ a další.

Význam The Doors a jejich hudby nejen pro dobu hippies, ale i celou historii, není třeba určitě připomínat. Kapela byla například v roce 1993 uvedena do rock´n´rollové síně slávy, v roce 2007 získala Grammy za celoživotní přínos a hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Manzareka s Kriegerem doprovodí na pódiu v Praze zpěvák Brett Scallions (ex-Fuel), baskytarista Phil Chen a bubeník Ty Dennis. Přijďte zažít nesmrtelnou hudbu v podání jejích původních tvůrců! Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketpro. Koncert začíná ve 20 hodin a pořádá jej agentura Charm Music. Více informací na www.charm-music.cz.

Navíc společnost Bioscop uvádí 19. srpna do kin celovečerní rockový dokumentární film pod názvem The Doors – When You´re Strange. Diváci uvidí dosud nezveřejněné záběry proslulé čtyřčlenné kapely a připomenou si výstřelky Jima Morrisona. Komentář k filmu namluvil Johnny Depp.
Kapelu The Doors založili v Los Angeles v roce 1965 klávesista Ray Manzarek (narozen 1939) a zpěvák Jim Morrison spolu s bubeníkem Johnem Densmorem a kytaristou Robby Kriegerem (narozen 1946). O dva roky později vydali na značce Elektra Records první album „The Doors” s písní „Light My Fire”. Deska se okamžitě stala hitem a ikonou psychedelické éry, stejně jako jejich další nahrávky (i když se střídavým úspěchem).

Největší pozornost na sebe vázal charismatický zpěvák Jim Morrison, ať už svým charakteristickým hlasem, tak i excesy spojenými s alkoholismem, drogami či veřejným pobuřováním. Morrison zemřel v roce 1971 za ne úplně jasných okolností zřejmě na předávkování drogami. Řada fanoušků ale věří, že podobně jako Presley je Morrison naživu. Legenda The Doors ale přežila a rostla i po smrti jednoho ze zakladatelů. Vycházely početné životopisy The Doors i Morrisona, v roce 1991 režisér Oliver Stone natočil hraný film „The Doors” s Valem Kilmerem v roli Morrisona.

Po smrti Morrisona The Doors pokračovali nějaký čas v hraní, vydali pár desek, ale v roce 1973 se definitivně rozešli. V roce 2002 se Manzarek a Krieger opět spojili pod názvem The Doors of the 21st Century, ovšem již bez původního bubeníka Johna Densmora, který je spolu s rodinou Jima Morrisona za užívání názvu „The Doors” zažaloval. Z tohoto důvodu se kapela přejmenovala na Riders on the Storm a v roce 2008 na Ray Manzarek and Robby Krieger of The Doors.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz