Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Farmářské trhy v Plzni podruhé s ještě bohatší nabídkou místních potravin

21. 6. 2010 - PLZEŇ [Econnect]

Druhé Plzeňské farmářské trhy se uskuteční v sobotu 26. června 2010 na nádvoří hotelu Gondola (Pallova 12, u Mlýnské strouhy, Plzeň) od 8 do 13 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola za finanční podpory Nadačního fondu Zelený poklad. Farmářské trhy se budou konat na stejném místě až do října 2010 vždy poslední sobotu v měsíci (28.8., 25.9., 30.10. - vyjma měsíce července). Plzeňské farmářské trhy jsou součástí projektu Plzeň 2015 (www.plzen2015.cz).

Jak dopadly první farmářské trhy?

V sobotu 29. května se odehrály první Plzeňské farmářské trhy. "Ihned po začátku v 8 hodin se nádvoří hotelu Gondola začalo plnit lidmi a tento stav trval až do zhruba 13 hodin". Počet návštěvníků prvních Plzeňských farmářských trhů odhadujeme na 2000," sdělil koordinátor trhů Tomáš Popp z o.s. ENVIC. Své produkty nabídlo 14 vystavovatelů, kteří prodávali zeleninu, mléčné výrobky,
vejce, pečivo, jablka a mošty, rukodělné výrobky apod. V průběhu farmářských trhů se uskutečnily i dvě besedy. První na téma Šumava - originální produkt a druhá o Místních výrobcích ze západu Čech. Občanské sdružení ENVIC připravilo hry a aktivity nejen pro děti, informační materiály z různých oblastí životního prostředí. MAS - Český Západ - Místní partnerství prostřednictvím informačního stánku prezentovalo svoji činnost a především originální Místní výrobky ze západu Čech. Hotel Gondola nabízel farmářské menu v chlebovém bochníku. "Zájem veřejnosti je pro nás závazkem zvyšovat počet vystavovatelů, kteří nabídnou širší sortiment kvalitních, místních výrobků. Na jaře 2011 pravděpodobně zvýšíme i frekvenci pořádání trhů. Ideálním modelem se jeví trhy jednou za 14 dní nebo jednou týdně," dodává Popp.

Druhé farmářské trhy v Plzni budou bohatší

"Návštěvníkům prvních farmářských trhů jsme slíbili širší sortiment potravin a větší prodejní prostor. Tomuto slibu dostojíme. Už v tuto chvíli máme potvrzených 25 prodejců," vysvětluje Popp. Jedná se především o přímé pěstitele, chovatele a zpracovatele z Plzeňského, Karlovarského a Jihočeského kraje. V sobotu (26. června) se mohou návštěvníci těšit například na jahody z Plzně, čerstvé mléko z Líšťan (mléčný automat), žampiony z Kaznějova, slané tyčinky z pekařství Rendl, uzenářské výrobky ze Železné Rudy, zeleninu z Litoměřicka, sýry (kravské, ovčí, kozí) z horského statku Abertamy, farmy Belina i Březí, vynikající perníčky, slepičí i křepelčí vajíčka z ekologického chovu, šumavské Zelňáky, na maso s certifikátem bio z okolí Plzně a Šumavy a v neposlední řadě na med z Černošína. Kompletní seznam prodejců je umístěn na www.plzensketrhy.cz.

Pesticidy pomocníci i zabijáci

V rámci červnových farmářských trhů se uskuteční přednáška s besedou na téma pesticidy a další chemie v potravinách. Přednášet bude MUDr. Miroslav Šuta (odborný poradce pro ekologická a zdravotní rizika, člen Rady pro chemickou bezpečnost). Rozebírány budou otázky vlivu pesticidů a dalších chemických látek na lidské zdraví a životní prostředí, reziduí pesticidů v potravinách, výběru
výrobků k lidskému zdraví šetrnějších apod. "Návštěvníci trhů budou mít jedinečnou příležitost se nejen dozvědět zajímavé informace, ale i s MUDr. Šutou konzultovat své dotazy," doplňuje Popp.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz