Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V České republice si připomínáme Den rovnosti žen a mužů

18. 6. 2010 - BRNO [Econnect]

Den rovnosti žen a mužů byl poprvé vyhlášen v roce 2006 a připadá na 19. červen. V Brně ho už po páté připomnělo občanské sdružení NESEHNUTÍ. Letošní oslava proběhla jako tradičně na Malinovského náměstí, kde byl pro veřejnost připraven od 10 do 17 hodin informační stánek s informačními materiály, ale také zábavným programem.

Cílem Dne rovnosti žen a mužů je vyjádřit respekt k rovnosti žen a mužů. V tento den probíhají akce, které upozorňují na to, že ještě pořád existuje řada oblastí, kde dochází mezi ženami a muži k nerovnostem. Připomínána je např. platová nerovnost, nedostatečný podíl žen na rozhodování a jejich nízké zastoupení v politice, násilí páchané na ženách, ale i diskriminace na trhu práce. Den rovnosti žen a mužů je ale zaměřen nejen na ženy, ale také na muže: snaží se pojem „rovné příležitosti“ vztáhnout na obě pohlaví, protože i muži mohou být diskriminováni či znevýhodněni.

Na informačním stánku na Malinovského náměstí (od 10:00 do 17:00 hod.) byly k dispozici materiály týkající se rovných příležitostí mužů a žen v různých oblastech života. Ať už jde o zaměstnání, média či školství. Bohužel „Ženy dostávají v České republice na stejných pozicích jako muži často nižší platy, muži se zase, pokud se stanou aktivně pečujícím otcem, setkávají s nepochopením zaměstnavatelů, kteří jim nechtějí dovolit odchod na rodičovskou dovolenou“, říká Kristýna Pešáková z NESEHNUTÍ. „Významem Dne rovnosti žen a mužů je o tématu rovných příležitostí diskutovat a upozorňovat na diskriminaci na základě pohlaví“, doplňuje. Kromě informačních materiálů, které byly zdarma nabízeny (např. brožurka jak se ženy a muži mohou bránit diskriminaci na trhu práce), se mohli návštěvníci a návštěvnice také nechat vyfotit v zábavném „živém“ billboardu, který upozorňoval na stereotypní zobrazování žen a mužů v reklamách (žen nejčastěji jako přitažlivých lákadel na s polonahým tělem nesouvisející zboží, mužů pak jako nic neřešících bezstarostných bavících se kamarádů či jako specialistů na prací prášek, radících překvapeným hospodyňkám). Pro děti byly připraveny balónky s nápisem Půl na půl.

Den rovnosti žen a mužů připomínají také neziskové organizace v Praze, které jsou stejně jako NESEHNUTÍ součástí České ženské lobby. V Praze bude probíhat akce Zvaž si (svoji) ženu!, a to v sobotu 19. června 2010 na žižkovské Parukářce. Mezi 15 a 17 hodinou budou neziskové organizace vážit a zvažovat, proč se české ženy potýkají s "podvýživou" a muži "obezitou", a co dělat, aby se jejich váhy vyrovnaly. Ženy a muži váží různě. Mají různou váhu také jejich dovednosti a schopnosti?


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

19. 6. 2010
deda
19. 6. 2010

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz