Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha: Koaliční vyjednávači sázejí na atomového zajíce v pytli

17. 6. 2010 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Koaliční strany plánují podporovat stavbu nových reaktorů v Temelíně, aniž by řekly, v čem má podpora spočívat, poukázaly dnes ekologické organizace. Hnutí DUHA a sdružení Calla požadují, aby nová koalice explicitně vyloučila státní finanční podporu pro kontroverzní projekt ČEZ. Podle pravidel evropského trhu s elektřinou není přípustné, aby vlády podporovaly investice soukromých či státních firem do výstavby elektráren přímými dotacemi či zárukami za komerční úvěry.

Strany budoucí koalice podporují stavbu nového Temelína bez nezávislé ekonomické analýzy projektu. Projektu také chybí porovnání s možnostmi zvyšování energetické efektivnosti v kombinaci mixem reálného potenciálu obnovitelných zdrojů energie. Současné evropské projekty nových jaderných elektráren přitom prosluly velkými ekonomickými problémy. Reaktor ve finském Olkiluoto se zatím prodražil ze 3 na 5,3 miliard eur. K podobné eskalaci nákladů (z 2,5 na 9 miliard eur) došlo v případě připravovaného projektu v bulharském Belene.

Dodavatelé obou elektráren, Areva a Atomstrojexport, jsou účastníky tendru, který ČEZ vypsal na výstavbu temelínských bloků.

Ekologické organizace letos v dubnu představily podrobný a propočtený plán zelených inovací v české ekonomice Chytrá energie. Koncepce spočívá hlavně v opatřeních, která zajistí větší výkon české ekonomiky – a lepší životní standard – s mnohem menším množstvím energie. Například spotřeba energie v domech může zejména díky zateplování klesnout o 58 procent. Kalkulace také potvrzují, že lze (a jak) zajistit dostatek energie pro české domácnosti a průmysl bez rozšiřování uhelných dolů a nových atomových reaktorů. Bioplynové stanice, větrné elektrárny, solární panely a další obnovitelné zdroje výhledově dovedou pokrýt dvě třetiny dnešní české poptávky po elektřině. Propočty vycházejí z výsledků Pačesovy komise.

Karel Polanecký, energetický expert Hnutí DUHA, řekl: „Strany podporují nové atomové reaktory, aniž by se zabývaly ekonomickými riziky. Zkušenosti z devadesátých let ukazují, že ani Česká republika není imunní proti zdražování jaderných projektů, a jiné evropské státy potvrzují, že dodavatelé mají stejné problémy dodnes.“

Edvard Sequens ze sdružení Calla řekl: „Politici veřejnosti podsouvají, že se jedná o dostavbu. Osmdesátá léta, kdy komunističtí představitelé plánovali megalomanské projekty, jsou naštěstí pryč. Změnily se i další proměnné: Česká republika patří mezi největší vývozce elektřiny v Evropě a nový Temelín rozhodně nepotřebuje. Navíc v době, kdy by ČEZ mohl reaktory dostavět, bude už konkurenceschopná energie z obnovitelných zdrojů. Jediné co se v horizontu uplynulých dekád nezměnilo, je nevyřešený problém s vysoceradioktivním odpadem.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

21. 6. 2010
Aleš

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz