Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

AI: Firmy snižují náklady za každou cenu, dochází k porušování lidských práv

15. 6. 2010 - PRAHA [Econnect/AI]

K závažnému porušování lidských práv dochází i ve světě podnikání a obchodu. České firmy stále častěji přesouvají výrobu do dalších zemí s cílem snížit své náklady. V jiném prostředí se musí potýkat s problémy, jako jsou dětská práce, nedostatečná mzda nebo práce v nebezpečném prostředí. Amnesty International dnes zveřejnila etický kodex, který firmám pomůže zorientovat se ve spleti nástrah souvisejících s podnikáním v rizikových zemích. Dostupný je na nových webových stránkách www.zakazdoucenu.cz. Zahájení kampaně se osobně zúčastnil ministr průmyslu a obchodu ing. Vladimír Tošovský.

„Požadujeme, aby Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo etický kodex na svých webových stránkách a firmy jej zavedly do své každodenní praxe,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.

Na pultech českých obchodů končí zboží vyrobené tisíce kilometrů daleko, třeba v Číně nebo Bangladéši. Cena za toto zboží však může být vysoká - dětská práce, poškozené zdraví pracovníků továren a zničené životní prostředí. Nedostatek informací panuje také o původu některých dovezených surovin a materiálů.

Ačkoli k porušování lidských práv dochází ve všech částech světa, OSN označila za nejvíce ohrožené regiony Asii a Tichomoří, Afriku a Latinskou Ameriku. Z hlediska odvětví je problematická zejména výroba maloobchodního a spotřebního zboží (21 %) a chemický a farmaceutický průmysl (12 %). Vůbec nejproblematičtější je těžební průmysl, který je podle OSN zodpovědný za celých 28 % zdokumentovaných případů bezpráví.

„Celý svět sleduje šířící se ropnou skvrnu v Mexickém zálivu, devastace způsobená těžbou ropy a jiných surovin však sužuje lidi v dalších koutech světa. Podle zveřejněných informací unikne například v Nigérii každoročně více ropy, než kolik zatím vyteklo u amerického pobřeží, “ upozorňuje Dáša van der Horst.

Amnesty International připravila etický kodex, který firmám v podobě deseti jednoduchých kroků nabízí vodítko, jak porušování lidských práv předcházet. Tato pravidla se soustředí zejména na obchod se zeměmi, jejichž úřady tolerují pracovní podmínky porušující lidská práva. Kodex také žádá, aby firmy, které přesunuly svou výrobu do rizikových regionů, transparentně zveřejnily seznam svých subdodavatelů. Ochrana práv zaměstnanců se musí stát součástí smluv s dodavateli a všemi dalšími partnery.

„Firmy jsou často v nelehké situaci a postrádají informace o tom, jak rizikům předcházet. Ty, které podnikají zodpovědně, jsou navíc v nevýhodě. Naše požadavky proto směřují na standardizaci a nastavení rovných podmínek podnikatelské soutěže,“ sdělila Dáša van der Horst.

Úsilí najít řešení probíhá i na mezinárodní úrovni. „Evropská komise studuje možnosti, jak zlepšit právní odpovědnost firem za dodržování lidských práv. Pro přijetí nové legislativy však potřebuje souhlas členských států EU. Proto apelujeme na českou vládu, aby tuto iniciativu podpořila,“ sdělil právník partnerské organizace kampaně Filip Gregor z Ekologického právní servisu.

Těžba ropy má ničivý dopad na životy lidí v Nigérii. Obrovské zisky z ropy zůstávají firmám jako Shell, místní obyvatelé naopak upadají do stále hlubší bídy. Životní prostředí je devastováno, lidé píjí znečištěnou vodu a konzumují ryby kontaminované ropou a dalšími toxickými látkami. Nedostatečná regulace umožňuje ropným společnostem jednat bez odpovědnosti.

Kampaň „Byznys a lidská práva“ vznikla ve spolupráci organizací Amnesty International Česká republika, Ekologického právního servisu a Společnosti pro Fair Trade. Cílem kampaně je zabránit porušování lidských práv a podpořit firmy v odpovědném chování. Z dlouhodobého hlediska je snahou zajistit vymahatelnost lidských práv a ochrany životního prostředí nejen v evropském regionu. Více informací naleznete na www.zakazdoucenu.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz