Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

The Independent: Deset fascinujících přírodních fenoménů

14. 6. 2010 - PRAHA [EcoMonitor]

Britský deník The Independent vydal na svých internetových stránkách deset nejúžasnějších přírodních úkazů. Jde převážně o přírodní jevy, které se vymykají zažitým přírodním pravidlům a budí v mnoha případech až mystickou bázeň z neznámého nebo ne vždy zcela přesvědčivě vědecky zdůvodněného.

1. Severní polární záře
Bezpochyby jedním z nejkrásnějších přírodních jevů jsou tzv. Aurory, známé jako záře zobrazující se v noci zejména v jižních a severních polárních oblastech. Jev nastává, když slunce uvolňuje vysoké energetické náboje, které cestují do vesmíru. Když se proud této iontové plazmy, známé jako sluneční vítr, konfrontuje s okrajem zemského magnetického pole, vysoké energetické částice se srazí a plyny v nich začnou zářit.

2. „Kajícníci“
Penitentes, v překladu tzv. kajícníci, je množství obrovských ledových hrotů natěsnaných vedle sebe, které můžeme nalézt na některých horských ledovcích. Svým vzhled připomínají mnišskou kapuci a odtud pochází jejich název. Hroty mohou dosáhnout až pěti metrové výšky a jsou způsobeny slunečními paprsky, které pronikly v některých částech ledu hlouběji než na jiných místech, což způsobuje vrcholy mezi dolíčky.

3. Plující kameny
Záhadné pohybující se kameny na poušti v kalifornském Údolí smrti (Death Valley) pletou hlavy vědcům již celá desetiletí. Kameny vážící několik set liber se přemístily v průběhu let o stovky metrů a jejich stopy v písku působí poněkud děsivě. Nad příčinami pohybu vědci stále debatují. Jako první však byla vyloučena teorie působení mohutných větrů, neboť trasy kamenů většinou nemají rovnou linku.

4. Supercell
Tzv. Supercell je druh bouře, charakterizovaná přítomností mezocyklóny, což je intenzivní rotující proudění vzduchu směrem vzhůru. Hrozivé větry většinou vznikají mezi dvěma bouřemi, které se pohybují různými směry. Ačkoli se mohou objevit kdekoli na světě, nejčastěji k nim dochází na středozápadě USA.

5. Ohniví ďábli
Zlověstný svislý sloupec ohně je znám jako „oheň víry“. Vzácný jev se objevuje díky velmi rychlým změnám teploty vzduchu a jeho proudění. Svislé pruhy ohně vypadají jako ohnivá tornáda, mohou být vysoká až 70 metrů a 3 metry široká. Přestože jsou aktivní jen několik minut, mohou napáchat obrovské škody

6. Ledové kruhy
Ledové kruhy byly zaznamenány jen v extrémně chladném podnebí a vznikají, když se povrch ledu formuje uprostřed vodní plochy a nikoli na okrajích. Pomalu se pohybující točivý proud pak kolem ledu vytváří zmražený disk vody. Některé ledové kruhy mají i 170 metrů v průměru a často se objevují ve větších seskupeních.

7. Gravitační vlny
Gravitační vlny vytváří na obloze spirálovité vzorce. Vytváří se odčerpáním vzduchu ve vertikální rovině, obvykle jako výsledek vzestupného proudění vzduchu nad pohořím během bouře.

8. Krvavé květy řas
Známe především zelené řasy na rybnících a v jezírkách, které přirozeně dokreslují vzhled krajiny. Když ale rozkvetou řasy na moři, voda se zabarví odstíny od světle oranžové až po krvavě červenou. Znepokojující je ale hlavně fakt, že jsou řasy společně se sinicemi, jakožto součást fytoplanktonu, pro člověka často škodlivé.

9. Ohnivá duha
Ohnivé duhy nebo také horizontální kruhy se na obloze objevují, je-li úhel Slunce k zemi větší než 58 stupňů. Další podmínkou je, aby sluneční paprsky procházely skrz průsvitné mraky typu cirrus, které tvoří jasně bílá jemná vlákna a jsou složené výhradně z ledových krystalků. Sluneční světlo vstupující svislými stranami ledových krystalů a odcházející jejich spodními částmi se láme a vytváří obrazce podobné výbuchům duhově barevných paprsků, které poletují po obloze.

10. Tajemné hučení Taos
Hučení, které se rozléhá městem, lze popsat jako velmi hlasitý zvuk dieselového motoru na volnoběh. Název dosud nerozluštěného původu pochází od města Taos ve státě Nové Mexiko, kde byl poprvé slyšen; je možné se s ním však setkat i v Evropě.

Podle článku Johna Halla 'Ten fascinating natural phenomena' vydaného 2. června 2010 na The Independent.


Dominika Patrovská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz