Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ScienceDaily: Google Earth ukázal, že Severní Korea kácí v biosférické rezervaci

9. 6. 2010 - PRAHA [EcoMonitor]

Univerzita v Purdue má díky satelitním snímkům NASA a programu Google Earth důkazy, že Severní Korea kácí stromy biosférické rezervaci Mount Baekdu, píše ScienceDaily. „Tato hora je opravdu významná z hlediska ochrany přírody,“ řekl Guofan Shao, „protože zahrnuje stanoviště desítek ohrožených druhů, včetně ohroženého tygra sibiřského.“

Guofan Shao, profesor geo-ekoinfromatiky, studoval důkladně území pralesní biosférické rezervace Mount Baekdu o rozloze 326 000 akrů. Protože mu, stejně jako řadě vědců, nebyl umožněn vstup na území Severní Koreje, studoval Shao změny ve složení lesních porostů s použitím satelitních snímků.

Shao a jeho kolegové si na různě starých snímcích NASA povšimli, že zde dochází k určitým změnám. Protože však satelitní snímky z NASA neměly potřebné rozlišení, sáhli vědci po obrazových datech programu Google Earth, který v dané oblasti vykazoval rozlišení menší než 1 m.

„V jádrové oblasti rezervace by se žádná lidská aktivita neměla vyskytovat, ale docházelo zde k mýcení porostů,“ řekl Shao a pokračuje:“ „Na snímcích z Google Earth lze jasně vidět, že centrální oblast rozhodně nedotčená není.“ Shao porovnáním snímků odhaduje, že přibližně 75 % lesa již bylo v jádrové oblasti v dlouhých pásech vykáceno.

Bez vleklé komunikace se severokorejskými úředníky nelze získat povolení k návštěvě lokality. Severokorejské úřady komunikaci Guofanem Shao odmítají. Ten tak nemůže sledované území navštívit a potvrdit tak, proč zde k odlesňování vlastně dochází. Shao spekuluje, že cílem je možná zisk úrodné zemědělské půdy, protože Korea trpí závažným nedostatkem potravin. Důvodem kácení může být i jen dřevo místních stromů.

Přilehlé lesy na čínské straně, v biosférické rezervaci Changbaishan, byly rovněž poškozeny. Nikoliv však kácením. Došlo zde kvůli zisku borovicových semínek k vysbírání šišek. Tím se ale narušil zdroj potravy přibližně pro 22 druhů volně žijících živočichů. Sběr semen byl v oblasti zakázán v roce 2007, ale populace borovic i nadále kolísá.

Biosférické rezervace jsou spravované OSN v rámci programu Man and Biosphere (Člověk a biosféra). OSN spravuje 551 biosférických rezervací po celém světě. Cílem tohoto programu je mimo jiné snaha porozumět ekologickým, sociálním a ekonomickým dimenzím celosvětové ztráty biodiverzity.

Podle zprávy NASA, Google Data Show North Korea Logging in Protected Area vydané 19. května 2010 na ScienceDaily.


Radomír Dohnal, mmo

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz