Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tichý protest vsedě na Den dětí 1. června: Co mají společného hračky českých dětí a nucená dětská práce?

28. 5. 2010 - PRAHA [Econnect]

Tichý protest vsedě před hračkářstvím Sparkys v centru Prahy chce podpořit dělníky v čínských továrnách pracující často v otřesných podmínkách. Akce se koná na Den dětí 1. června 2010 v 17 hodin, a to zároveň v Praze (Praha 1 – Havířská) a v Brně (náměstí Svobody) pod hesly „Potřebujeme nová pravidla hry“ a „Vyrábět hračky není hračka“. Pořádá ji Společnost pro Fair Trade a mezinárodní kampaň Víte, s čím si hrajete?

Mezinárodní den dětí je celosvětový svátek, jehož cílem je upozornit veřejnost na práva a potřeby dětí. V České republice a dalších zemích po celém světě je dnem zábavy a sportovních a kulturních akcí věnovaných dětem. „Právě při příležitosti oslav Dne dětí chceme upozornit na to, že hračky, kterými děláme našim dětem v tento den radost, možná vyrábělo jiné dítě v tíživých pracovních podmínkách,“ říká Michala Chatrná, koordinátorka kampaně Víte, s čím si hrajete?

Dokládá to i nedávno zveřejněná zpráva Mezinárodní odborové konfederace s názvem "Mezinárodně uznávané pracovní standardy v Čínské lidové republice". Ve zprávě se uvádí, že dětská práce představuje v Číně závažný problém, výjimkou nejsou ani takzvané nejhorší formy dětské práce. Pracovně-studijní programy, probíhající pod záštitou škol, často ústí do různých forem nucené dětské práce. Zpráva zmiňuje i kauzu z roku 2008, kdy byly z otroctví osvobozeny děti ve věku 13, 15, ale i 9 let, nucené pracovat až 300 hodin měsíčně za minimální mzdu ve městě Dongguan v průmyslové oblasti na jihu Číny.

Přestože je dětská práce v Čínské lidové republice zákonem zakázána, praxe vypadá jinak a vymahatelnost práva je v Číně nízká.Tento problém se vedle jiných odvětví týká i výroby hraček a oblasti Pearl River Delta na jihu Číny, kde se koncentruje průmyslová výroba a odkud pochází 80% hraček prodaných na celém světě. „Cílem naší kampaně je přimět velké nadnárodní hračkářské společnosti, aby přijaly odpovědnost za pracovní podmínky v továrnách jejich dodavatelů a podnikly konkrétní kroky ke zlepšení stávající situace.“ říká Michala Chatrná.

Případy dětské práce jsou často odhaleny až v důsledku tragické nehody. Konkrétním příkladem je smrt 17letého pracovníka továrny Yiuwah v dubnu 2009, která odstartovala sérii vyšetřování, během nichž bylo odhaleno rozšířené zaměstnávání nezletilých pracovníků, závažné nedostatky v oblasti bezpečnosti práce a další nepřijatelné pracovní podmínky v této továrně vyrábějící mimo jiné pro společnost Disney. Kampaň Víte, s čím si hrajete? zorganizovala v červenci loňského roku protestní dopisovou akci, v jejímž důsledku došlo ke zlepšení podmínek v továrně a slibu Disneyho zavést „efektivní a udržitelný plán nápravy“.

Řada závažných problémů ale přetrvává, proto kampaň Víte, s čím si hrajete? vyhlašuje další urgentní akci a vyzývá spotřebitele, aby zaslali vedení společnosti Disney protestní dopis.

Víte, s čím si hrajete? je mezinárodní kampaň za zlepšení pracovních podmínek při výrobě hraček.

Cílem kampaně je přimět hračkářské firmy jako Disney či Mattel, aby podnikly konkrétní kroky ke zlepšení špatných pracovních podmínek v čínských továrnách na hračky. Součástí kampaně je informování široké veřejnosti o špatné situaci dělníků v čínských továrnách na hračky. Kampaň je společným projektem pěti evropských nevládních organizací a partnerských organizací z Číny a Hongkongu. V rámci kampaně je mimo jiné plánována cesta vybraných novinářů do Hongkongu a Číny.
www.vitescimsihrajete.cz
www.stop-toying-around.org

Společnost pro Fair Trade
je nevládní nezisková organizace, která se zabývá podporou a propagací Fair Trade jako účinného nástroje k prosazování udržitelného rozvoje v zemích globálního Jihu. Zasazuje se o šíření odpovědného přístupu ke spotřebě a nabízí programy globálního rozvojového vzdělávání. Pod názvem NaZemi provozuje síť obchodů a prodejních míst produktů Fair Trade. Zisk z prodeje plyne na propagaci Fair Trade v České republice.
www.fairtrade.cz
www.svetvnakupnimkosiku.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz