Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

První českou certifikovanou přírodní zahradu hledejte ve Valticích

28. 5. 2010 - BRNO [Econnect]

Nově otevíraná Bylinková zahrada Tiree Chmelar ve Valticích naplnila filosofii mezinárodního projektu Přírodní zahrada bez hranic a jako první česká zahrada získává certifikát v podobě smaltované plakety s logem Přírodní zahrada.

Nositel tohoto certifikátu dává najevo, že na své zahradě nepoužívá pesticidy, lehce rozpustná minerální hnojiva, ani rašelinu. Kromě těchto tří hlavních kritérií, které musí splňovat každá přírodní zahrada, mají být na pozemku uplatňovány ještě některé další principy jako kompostování, využívání srážkové vody, mulčování, druhová rozmanitost a další.

Vedle certifikování zahrad je ideálem projektu prosazujícího tato pravidla, aby některé oceněné, certifikované přírodní zahrady navíc utvořily propojený celek ukázkových zahrad, které by byly přístupné pro veřejnost a šířily tak myšlenku přírodního zahradničení dál. Tímto by se naplnil i další, neméně důležitý cíl projektu, jímž je podpora regionální a trvale udržitelné „zahradní“ turistiky.

"Jeden z prvních kroků k naplnění filosofie projektu představuje právě ono ocenění Bylinkové zahrady Tiree Chmelar ve Valticích, která přijala za své principy trvale udržitelného zahradničení," říká Zita Zapadlová, zahradní architekta a na přírodní zahrady specializovaná poradkyně spolupracující s Ekologickým institutem Veronica, která se na certifikaci valtické zahrady podílí.

Kromě certifikování a propagace ukázkových zahrad je důležitým nástrojem projektu odborné ekologické poradenství zaměřené na principy přírodních zahrad. Zájemci o tento způsob zahradničení, mají možnost využít bezplatných služeb odborných poradkyň a poradců v Jižních Čechách, na Vysočině a Jižní Moravě. V Jihomoravském kraji specializované zahradní poradenství nabízí Ekologický institut Veronica.

"Každé pondělí od 13 do 16 hodin osobně či jindy prostřednictvím emailu nabízíme praktické rady jak na přírodní zahrady. Řada klientů už využila i možnost konzultace přímo v terénu na své zahradě," popisuje nabídku poradny Zita Zapadlová.

Certifikace je součástí projektu „Přírodní zahrady bez hranic“ (2009 - 2012), který je realizován v rámci programu Evropské územní spolupráce Česká republika - Rakousko, na jehož financování se podílí Evropský fond pro regionální rozvoj. Projekt byl oficiálně zahájen v září roku 2009 a sdružuje organizace Jižní Moravy, Vysočiny, Jižních Čech a Dolního Rakouska.

Základním východiskem projektu je podpora přírodě blízké péče o zahrady, která pomáhá přispívat k udržení kvalitního životního prostředí. Cílem je využít jak českých, tak rakouských zkušeností a znalostí s přírodním zahradničením k vytvoření živé sítě, umožňující předávání cenných a užitečných informací a dovedností.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz