Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Přílepky omezíme, imunitu spíše ne, říkají kandidáti do sněmovny

25. 5. 2010 - PRAHA [Econnect]

Občanské sdružení Oživení opět provedlo průzkum postojů kandidátů do PSP ČR k zásadním otázkám prevence korupce a střetu zájmů. Dotazníkové šetření mezi sedmi politickými stranami, které mají šanci se dostat do sněmovny, nepřináší jen dobré zprávy: depolitizace státní správy, omezení imunity poslanců či možnost žalob občanů ve veřejném zájmu nemají jednoznačnou podporu, aby s jejich přijetím mohli občané v příštím volebním období počítat. Nadějně se naopak jeví zrušení legislativních přílepků, zprůhlednění financování politických stran, omezení zneužívání radničních médií či zavedení sankce za zneužití funkce podle zákona o střetu zájmů.

„I přes relativně nízkou návratnost, kdy odpovědi zaslala čtvrtina oslovených kandidátů, je možné z výsledků interpretovat tendence budoucí poslanecké sněmovny. V tématech, kde se objevilo větší množství negativních odpovědí, zůstáváme skeptičtí, byť kladné odpovědi převládají," vysvětluje interpretaci výsledků protikorupčního průzkumu ředitel Oživení, o. s., Štěpán Rattay, a dodává: „Výsledky ankety například napovídají, že by v nadcházejícím volebním období mohlo dojít k průlomu v oblasti transparentnosti legislativních procesů, kde by sněmovna byla ušetřena protlačování zájmů lobbistických skupin prostřednictvím tzv. legislativních přílepků, a mohlo by dojít k větší otevřenosti sněmovních výborů a komisí. Naopak k omezení zákonodárné iniciativy jednotlivých poslanců převládá mezi kandidáty jednoznačná nechuť. Nicméně podle těchto výsledků už je možné připravit přijatelný návrh novely zákona o jednacím řádu sněmovny."

Uskutečněné šetření také bohužel potvrdilo již ustálené mínění o tom, že poslanci si nadále budou bránit svou imunitu v plném rozsahu. S jednoznačným odmítnutím se setkaly dva návrhy směřující k depolitizaci veřejné správy v ČR: návrh na obsazování vedoucích míst v kontrolních státních úřadech na základě odborných kritérií uchazečů, a nikoli politických dohod, a návrh na změnu systému volby mediálních rad. V otázce účinnosti služebního zákona převládá spíše podpora, ovšem ne zcela jednoznačná.

Vzácná shoda se mezi oslovenými kandidáty vyskytla v otázce průhlednosti smluvních vztahů mezi veřejným a soukromým sektorem. Oživení v rámci šetření zaznamenalo 96% kladných odpovědí na otázku, zda souhlasí s tím, aby všechny veřejné subjekty uzavíraly obchodní smluvní vztahy pouze s firmami s transparentní vlastnickou strukturou.
V oblasti střetu zájmů jsou kandidáti ochotni zavést do zákona i sankci za zneužití funkce k osobnímu prospěchu, ale například návrh neomezeného přístupu do registru oznámení podle zákona o střetu zájmů je již neprůchozí.

Podrobné výsledky dotazníkového šetření i v dalších protikorupčních tématech naleznete na www.bezkorupce.cz.

„Oživení vstřícně přijalo fakt, že mezi odpověďmi našich budoucích poslanců obecně převládal spíše pozitivní a pokrokový přístup. U zvolených kandidátů budeme jako nevládní protikorupční organizace sledovat, do jaké míry jsou zákonodárci ve svých postojích v rámci jednotlivých hlasování konzistentní, a samozřejmě také budeme jejich setrvání na předvolebních názorech vyžadovat," říká Štěpán Rattay za Oživení.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz