Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Povodně na Bečvě – ochranu měst a obcí lze zajistit bez přehrady

20. 5. 2010 - OLOMOUC [Econnect]

Povodňové průtoky, které v minulých dnech prošly Hranicemi, Lipníkem a Přerovem, nám opět připomněli, že města a obce podél toku Spojené Bečvy nejsou dosud adekvátně chráněny před velkými vodami. Přitom stačilo již jen málo a povodňové škody z letošních květnových srážek mohly dosáhnout výrazně většího rozsahu. Naštěstí průtoky v Bečvě nepřekročily hodnotu padesátileté vody a povětšinou byly převedeny v rámci jejího koryta či mezihrázového prostoru. Nejsmutněji bohužel opět dopadla obec Troubky, která byla katastroficky zaplavena již v r. 1997.

Lidé žijící kolem řeky Bečvy znají především jedno protipovodňové opatření – Teplický poldr. Je to tím, že tato suchá nádrž je jim ze strany veřejných představitelů a vodohospodářů prezentována jako základní článek protipovodňových opatření na řece Bečvě. Není to však jediné možné protipovodňové opatření a dokonce ani nezbytné. Navíc je stavba poldru poměrně nákladnou záležitostí, stála by více něž 3 miliardy Kč.

Unie pro řeku Moravu se problematikou přírodě blízké protipovodňové ochrany sídel dlouhodobě zabývá a shodou okolností v současnosti zpracovává koncepční studii k řece Bečvě. Ukazuje se, že je možné realizovat lokální protipovodňová opatření přímo v ohrožených městech a obcích. „V Přerově je třeba výrazně rozšířit koryto Bečvy pod městem, zvýšit průtočnou kapacitu jezu přidáním dalších dvou polí, tím dojde k potřebnému poklesu hladiny povodňových průtoků ve městě, kde je ještě třeba dostavět protipovodňové zídky a hráze podél obou břehů“ říká Michal Krejčí z Unie pro řeku Moravu a dále doplňuje: „I v případě stavby Teplického poldru je realizace lokálních protipovodňových opatření nutná, takže jde o to udělat je v Přerově či Hranicích v takové podobě a rozsahu, který je reálný a přitom maximálním možným způsobem tato města ochrání“. Naopak ve volné krajině je třeba řeku Bečvu revitalizovat, tj. ponechat určitý prostor pro její korytotvorný vývoj, který povede k jejímu zpřírodnění.

Plánovaná přehrada nad Teplicemi, neboli také poldr, je drahou a také potenciálně rizikovou stavbou, jejíž přípravu komplikují složité majetkoprávní problémy. Dlouhodobě vysušená přehradní hráz suché nádrže, která má dosáhnout výše až 12,5 m, může být v případě rychlého naplnění poldru vodou nestabilní.

Unie pro řeku Moravu bude 3. června v Přerově pořádat diskusní seminář pro politiky a úředníky, na kterém chce své ideové návrhy podrobněji představit. Zváni jsou i zástupci Povodí Moravy, s.p. či zájmové organizace, jako například rybáři.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

21. 5. 2010
24. 5. 2010
nevímWlasta
23. 11. 2010

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz