Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace slaví úspěch: Nestlé dopřeje orangutanům pauzu

18. 5. 2010 - PRAHA [Econnect]

Nestlé, největší světová firma vyrábějící potraviny a nápoje, včera oznámila, že přestane používat výrobky pocházející z ničení deštných pralesů. Tento krok přichází po dvouměsíční celosvětové kampani Greenpeace, která poukazovala na to, že Nestlé používá palmový olej ve výrobcích jako je např. KitKat. Rozšiřování palmových plantáží však vede k devastaci deštných pralesů a rašelinišť a dohání ohrožené orangutany až na pokraj vyhubení.

Pat Venditti, vedoucí lesní kampaně Greenpeace International, prohlásil: „Jsme rádi, že Nestlé konečně dopřeje orangutanům pauzu a vyzýváme další mezinárodní řetězce, jakými jsou Carrefour a Wall-mart, aby učinily totéž. Od začátku naší kampaně kontaktovaly Nestlé statisíce lidí, mezi nimi i spotřebitelé z České republiky, aby jejímu vedení sdělily, že nehodlají kupovat výrobky mající vazbu na ničení deštného pralesa.“

Podle své nové obchodní politiky se Nestlé zavazuje identifikovat a vyloučit ze svého řetězce dodavatelů firmy, jež vlastní nebo spravují „vysoce rizikové plantáže či farmy navázané na odlesňování“. Toto vyloučení by se týkalo firem jako je například Sinar Mas, v Indonésii nechvalně proslulý dodavatel palmového oleje, celulózy a papíru, pokud by nesplňovaly kritéria určená touto politikou. Důsledky těchto kroků dopadnou i na obchodníky s palmovým olejem, jako např. Cargill, který nadále vykupuje tuto surovinu od firmy Sinar Mas.

„Opatření Nestlé vysílá jasný signál společnosti Sinar Mas i ostatním firmám okolo průmyslu palmového oleje, že ničení deštných pralesů již na globálním trhu není dále akceptovatelné. Je třeba, aby se firmy začaly chovat slušně a přešly k implementaci moratoria na odlesňování deštných pralesů a zavedení úplné ochrany rašelinišť. Greenpeace bude usilovat o rychlou realizaci plánů firmy Nestlé a celý proces bude pečlivě monitorovat,“ uvedla Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR.

Globální poptávka jak po palmovém oleji, tak po papíru, stále roste, zatímco společnost Sinar Mas dále expanduje do indonéských pralesů a rašelinišť. Výsledkem je skutečnost, že Indonésie patří mezi země s nejvyšší mírou devastace pralesů na Zemi a je třetím největším světovým emitentem skleníkových plynů, hned po Číně a Spojených státech. Palmový olej se využívá v obrovském množství výrobků – čokoládou počínaje, přes zubní pastu a kosmetiku až k tzv. „ke klimatu přátelským“ biopalivům.

Bustar Maitar, ředitel pobočky Greenpeace v Jihovýchodní Asii řekl: „Indonéská vláda musí také sama přijmout přísná opatření proti odlesňování. Musí chránit naše deštné pralesy a rašeliniště, které jsou bohaté na uhlík, i pověst průmyslu palmového oleje tím, že zavede moratorium na ničení pralesa a úplnou ochranu rašelinišť. Aby se tomu tak skutečně stalo, bude Greenpeace pokračovat v tlaku jak na indonéskou vládu, tak i na průmysl palmového oleje a papírenský průmysl, které ohrožují biodiverzitu a způsobují změnu klimatu.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

19. 5. 2010
24. 5. 2010
takWlasta

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz