Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mezinárodní den proti homofobii se bude slavit i v ČR

14. 5. 2010 - PRAHA [Econnect]

Na 17. května připadá pravidelně Mezinárodní den proti homofobii. Také Česká republika se připojuje k podpoře tohoto dne rok od roku větším podílem. Letos se uskuteční např. sobotní Běh proti homofobii v Praze, pondělní Pohřeb homofobie a Rainbow Flesh v Brně, vyhlášení cen Colour Planet za přínos LGBT komunitě při festivalu eLnadruhou v Praze, úterní veřejná debata o zločinech z nenávisti v Praze.

Akce k Mezinárodnímu dni proti homofobii (IDAHO - International Day Against HOmophobia) se poprvé v celosvětovém měřítku konaly před pěti lety (2005). Iniciátorem tradice je francouzský akademik a aktivista Louis-Georges Tin, zakladatel koordinačního výboru IDAHO. Datum bylo určeno podle dne, kdy došlo k vyškrtnutí homosexuality z Mezinárodní klasifikace nemocí Světové zdravotnické organizace (roku 1990). Smyslem dne je připomenutí respektu k právům lidí s jinou než heterosexuální orientací a výzva k ukončení diskriminace a násilí pramenícího z homofobie.

K této tradici se od roku 2008 připojuje také Česká republika, a to rok od roku výrazněji. V letošním roce 20. výročí vyškrtnutí homosexuality z MKN jsou u nás plánovány tyto aktivity:

so 15. 5.

• Běh proti homofobii – Třetí ročník běhu, který startuje v Domě světla (Malého 3, Praha) a vede přes vrch Vítkov v délce asi 6,5 km. Běh se koná rovněž při příležitosti mezinárodního memoriálu Světlo pro AIDS (International AIDS Candlelight Memorial).

Podrobnosti: http://www.colourplanet.cz/71806-beh-proti-homofobii

po 17. 5.

• Cena Colour Planet - Portál Colour Planet se hlásí ke Dni proti homofobii už třetím rokem. Při této příležitosti uděluje výroční Cenu Colour Planet představitelům gay a lesbického hnutí anebo projektům, které významně přispěly k prosazování práv LGBT minority či k boji proti homofobii. Letos bude cena udělena projektu Dům světla, který pod vedením MUDr. Ivo Procházky jedenáctým rokem pečuje o lidi postižené HIV/AIDS, jejich přátele a členy jejich rodin. Významně se také podílí na boji proti diskriminaci a homofobii. Předání cen proběhne v rámci závěrečného večera 6. nejen lesbického kulturního festivalu eLnadruhou od 19.00 hodin kině Atlas, (Sokolovská 1, Praha). Samotný festival odstartoval už ve čtvrtek 13. 5. a na programu má mimo jiné bohoslužbu za LGBT komunitu, hudební a taneční produkce, sportovní den, divadelní a filmové představení.

Podrobnosti: www.colourplanet.cz a www.elnadruhou.cz

• Pohřeb homofobie – sdružení STUD Brno ve spolupráci s širší platformou pořadatelů Queer Parade uspořádá veřejný happening. Pohřební průvod začne na náměstí Svobody v 17.00 hodin a povede ulicemi Brna na Denisovy sady, kde bude homofobie symbolicky pohřbena a v 19.00 budou k nebi vypuštěny duhové balónky se vzkazy v rámci mezinárodní akce Rainbow Flash, jejíž tradice byla založena před rokem v ruském Petrohradě a rychle se rozšířila do Evropy a světa.

Tato brněnská akce je také součástí širšího festivalu Teplé jaro 2010 probíhajícího od března, který vyvrcholí 26. června průvodem hrdosti Queer Parade v Brně. Součástí Teplého jara 2010 jsou besedy nad tématy situace translidí v České republice, života queer rodin, homosexuality a křesťanství, ale i queer lidí v romských komunitách, kromě toho také výlety a parties. Ojedinělým počinem je Queer univerzitní den s infostánky a happeningy, pořádaný již 2. rokem na většině fakult Masarykovy univerzity. Průvod nazvaný Queer parade se v Brně uskuteční také podruhé, 26. 6. 2010, tedy blízko data 40. výročí založení celosvětové tradice pochodů gay hrdosti.

Podrobnosti: www.stud.cz, www.queerparade.cz, www.rainbowflash.info

út 18. 5.

• Debata „Hate crimes/Hate speech proti LGBTQ“ – V České republice neexistují statistiky evidující útoky z nenávisti tzv. hate crimes, které by byly motivovány sexuální orientací nebo genderovou identitou oběti. Český trestní zákoník nezná speciální skutkovou podstatu trestných činů motivovaných nenávistí k sexuálním menšinám. Dochází u nás k fyzickým útokům s tímto motivem? Je možné slyšet nenávistné projevy? Je trestně-právní ochrana potřebná? Debatu na toto téma pořádá Poradna pro občanství/Občanská a lidská práva v Café Therapy (Školská 30, Praha), od 13.30 do 16.30 hodin.

Podrobnosti: www.poradna-prava.cz



Letošním tématem celosvětové kampaně je institucionalizovaná náboženská homofobie. Mezinárodní koordinační výbor IDAHO k tomu uvádí: „Po celém světě, v mnoha různých sociálních a kulturních kontextech je homofobní a transfobní násilí propagováno lidmi, kteří pro ospravedlnění svých postojů používají náboženské argumenty. Všude ale existují také jiné hlasy, i uvnitř těch samých náboženství, které vznášejí námitky proti používání náboženství k ospravedlnění nenávisti a zavrhování, někdy dokonce násilí, zločinů a krveprolití. Cílem této kampaně je odhalit a postavit se negativnímu vlivu projevů náboženských fundamentalistů, zviditelnit a podpořit hlasy, které pracují pro inkluzi, toleranci a mír.“

Podrobnosti: www.idahomophobia.org

K tomuto datu se vyjádřil také evropský prezident Herman van Rompuy, který mimo jiné prohlásil: “Evropská unie může být hrdá na to, že stojí v čele boje proti homofobii a jiných forem předsudků a diskriminace.” K němu se přidá i předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek a viceprezidentka Evropské komise Viviane Reding – oba svůj vzkaz přednesou v pondělí.

Podrobnosti: www.lgbt-ep.eu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz