Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

World Watch Magazine: Do záchodu spláchneme každý den 27 000 stromů

7. 5. 2010 - PRAHA [EcoMonitor]

Denně skončí na skládkách odpadů a smetištích materiál přibližně z 270 000 stromů. Zhruba 10 % z tohoto množství připadá na toaletní papír. Ve svém článku pro květnovo-červnové číslo časopisu World Watch Magazine to píše novinářka Noelle Robbins.

„Nárůst populace, přijetí ´západního´ životního stylu a zlepšení kanalizace v rozvojových zemích jsou hlavní spouštěče většího používání toaletního papíru,“ tvrdí Noelle Robbins. „Výsledkem je, že lesy na severní i jižní polokouli jsou pod neustálým tlakem konkurenčních papírenských společností, které se snaží pokrýt rostoucí poptávku spotřebitelů.“

„Širší poptávka po toaletním papíru v rozvojových zemích je signálem pro výrobce, s dopadem na lesy po celém větě. S rostoucím tlakem na snížení odběru dřeva z lesů, přesouvá své zájmy řada výrobců na stromové plantáže.“ Podle autorky je však tato „léčba“ mýcení lesů problém mnohem horší než samotná „nemoc“. Stromové plantáže jsou totiž pěstovány jen s ekonomickým ohledem na zisk buničiny a vlákniny, takže tyto plantáže často vytěsňují řadu rostlin a živočichů. Navíc tyto monokultury vyžadují obrovské množství pesticidů a hnojiv a spotřebují rovněž veliké množství vody.

Zatímco někteří výrobci toaletního papíru spoléhají na lesy, jiní zase kvůli potřebným surovinám vybírají popelnice. „Zastánci recyklovaného toaletního papíru stavějí na tom, že převod prvotní buničiny na toaletní papír vyžaduje obrovské množství vody, zatímco recyklovaný papír tyto nároky již nemá. Recyklací se navíc uvolňuje místo na přeplněných skládkách. Podle různých odhadů tvoří množství papírového, a tudíž recyklovatelného odpadu přibližně 35–40 % objemu skládek v USA.

„Toaletní papír, ať už vyrobený z prvotní buničiny živých stromů, nebo z recyklovaného papíru, bude i nadále důležitou součástí každodenního života v západních i rozvojových zemích. Poskytuje lepší, a zejména hygienický komfort,“ napsala Noelle Robbins. Vzdělávání spotřebitelů, navýšení kvality výrobku, ocenění a marketing recyklovaných produktů spolu s ochotou zvážit vhodnou alternativu tam, kde je voda na čištění vzácná – to jsou faktory, které by měly být nadále sledovány, aby se vyhovělo rostoucím potřebám světové populace.

Plná verze článku N. Robbins

Podle článku Davida Brauna Toilet paper wipes out 27,000 trees a day zveřejněného na serveru National Geographic 16. dubna 2010.


Radomír Dohnal

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz