Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Folkové prázdniny oslaví čtvrtstoletí návratem nejosobitějších hudebníků z minulých ročníků

8. 5. 2010 - PRAHA [Econnect]

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou letos oslaví čtvrt století svého trvání také návratem nejosobitějších hudebníků, kteří festival v uplynulých letech navštívili. Znovu přijede nejlepší anglická folkařka Eliza Carthy, newyorská bluesová úderka Hazmat Modine nebo polská skupina Muzykanci. Mezinárodně respektovaná přehlídka v letošním programu opět nabídne to nejzajímavější z oblasti zahraniční world music, moderního jazzu, domácího folku a moravské tradiční hudby.

Festival zahájí a zakončí koncerty muziky Hradišťan vedené Jiřím Pavlicou. V sobotu 24. července uvede hudebnětaneční představení Třikrát je člověk a v neděli 31. července festivalovou přehlídku zakončí společným vystoupením se slavným jihoafrickým hudebníkem a zpěvákem Dizu Plaatjiesem, s nímž Hradišťan v roce 2001 natočil úspěšné album Mys Dobré naděje.

Nejlepší anglická folkařka současnosti, houslistka a zpěvačka Eliza Carthy je dcerou folkových legend Normy Watersons a Martina Carthyho, které v Náměšti vystoupily před dvěma lety. Vedle vysoce ceněných vlastních desek a projektů se Eliza Carthy podílí na práci skupiny Imagined Village
uvádějící anglickou tradiční hudbu do multikulturního kontextu a elektronické podoby. Eliza Carthy se do Náměště vrací po 4 letech a tentokrát vystoupí v duu se svým manželem Aidanem Curranem a jistě zahrají i skladby z Elizina posledního alba Dreams of Breathing Underwater považovaného za evropskou nahrávku roku 2009.

Z Dánska se vrací sympatický houslista Harald Haugaard s „divoce krásným zvukem a neskutečnou technikou trhající posluchače zaživa“. Světově proslulý houslista se svým Quintetem doprovodí také manželku, nejlepší dánskou tradiční zpěvačku, Helene Blum. Velké překvapení určitě vzejde z ojedinělé spolupráce anglické zpěvačky a hráčky na zimbabwskou drnkací skříňku mbira Zuzany Novak a slovenské jazzové skupiny Pacora s fantastickým houslistou Stano Palúchem. Legendární polská skupina Muzykanci s ohromujícím hlasem Joanny Slowinske nedávno po letech obnovila činnost a do Náměště přiveze
originální verze polských, židovských a balkánských písní ve strhujícím podání.

Belgická skupina Lupa Luna se svým vystoupením v roce 2006 nezapomenutelně zapsala do historie festivalu. Akordeonistka a zpěvačka Greet Garriau s houslistou a mandolinistou Geertem Waegemanem a kontrabasistou Samem Van Ingelsem slibují, že nezahrají o nic méně dobrý koncert. Hudba Lupa Luna stojí na uhrančivých lyrických skladbách, v nichž se odráží melodičnost vlámské tradice a vztah k tvorbě Paula Simona a naší Ivy Bittové.

Početný band Hazmat Modine z New Yorku vystoupil poprvé v České republice na Folkových prázdninách v roce 2008. Jejich neuvěřitelná směs blues, jazzu,
klezmeru a kabaretu je zařadila mezi největší hudební překvapení posledních let. V Náměšti představí netrpělivě očekávané nové album Cicada. Domácí hudební návraty budou například reprezentovat téměř pravidelně účinkující skupina Jablkoň a po řadě let opět písničkář Karel Plíhal. Tím výčet vracejících se i v Náměšti nad Oslavou nových jmen nekončí. Program se stále vytváří a brzy vás seznámíme s dalšími domácími i zahraničními hudebníky, kteří se zařadí mezi gratulanty 25. výročí Folkových prázdnin.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz